Arbeidsliv

BI-forsker Caroline Ditlev-Simonsen har gjennomført en studie, der det kommer frem at seks av ti nordmenn mener at julegaven fra sjefen skal gå til de ansatte, ikke til et veldedig formål.

Tok julegavene selv

Ansatte på Clas Ohlson kunne velge om julegaven de mottok skulle gis til Redd Barna. De fleste valgte imidlertid å beholde den selv.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Dagens Næringsliv.

1300 av Clas Ohlsons ansatte i Norge mottok et gavekort på 600 kroner. Julegaven fra ledelsen utgjorde tilsammen 780.000 kroner.

– Clas Ohlson samarbeider med Redd Barna, og støtter dem gjennom prosjektet hele året, men på initiativ fra ansatte åpnet vi i år for at de selv kunne gi bort julegaven - eller deler av gaven, sier pressekontakt Camilla Tully til avisen.

De fleste andre ville gjort det samme som de ansatte hos Clas Ohlson, viser en BI-studie. Der kommer det frem at 6 av 10 ville valgt å beholde julegaven, fremfor å gi den videre til veldedige formål.

BI-forsker Caroline D. Ditlev-Simonsen har gjennomført studien, i samarbeid med masterstudentene Christian Aa. Sætre og Markus Hepsø.

Hun forteller at det ikke nødvendigvis er grådighet som er årsaken. De ansatte har ikke vært med på å velge hvor julegaven skal gå. Dette mener hun kan være mye av forklaringen for de ansattes valg.

Studien viser at verken lønn, utdannelse eller geografi spiller inn når det kommer til gavmildhet.

– Færre enn 20 prosent kunne angi et tema de ville at gaven skulle gå til, og færre enn 30 prosent kunne angi en organisasjon. De som i utgangspunktet ville ha gaven selv, ønsker i mye større grad enn dem som ville støtte en god sak at gaven skulle gå til lokale tiltak, sier Ditlev-Simonsen til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS