Arbeidsliv

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson holdt pressekonferanse fredag i forbindelse med at Nav-direktør Joakim Lystad fratrer sin stilling.

– A-en i Nav er blitt borte

Med kun et drøyt år igjen av sin åremålsstilling fikk Nav-direktør Joakim Løvstad sparken av arbeidsminister Robert Eriksson i formiddag. – A-en i Nav er blitt borte, sa statsråden. Nå starter jakten på ny sjef.

Publisert Sist oppdatert

– Vi måtte ta noen grep. Grep som innebærer ny ledelse i Nav, sa Robert Eriksson på pressekonferansen der han offentligjorde at Nav-sjef Joakim Lystad umiddelbart fratrer stillingen som direktør i Arbeids- og velferdsetaten (Nav).

Les også: Nav-direktøren sparket.

To høringer i Stortingets kontroll og konstitusjonskomite og stor uro og enorme kostnadsoverskridelser med hensyn moderniseringen av Navs ikt-system dannet bakteppet for Erikssons beslutning. Og i går kom rapporten fra et ekspertutvalg som konstaterte at Nav ikke lykkes med å få folk ut i jobb. Robert Eriksson vil ikke svare eksakt på hva Joakim Lystad har gjort galt som Nav-direktør.

– Jeg fokuserer ikke på hva som er gjort feil og når. Dette er summen av flere ting over tid. Da ønsker jeg en ny ledelse, sa Eriksson under fredagens pressekonferanse.

Men det er tydelig at statsråden er misfornøyd med Navs manglende resultater når det gjelder å få folk i jobb.

– I lengre tid har Nav beveget seg bort fra det som har med arbeid å gjøre. A-en i Nav er blitt borte, sa Eriksson.

– Vi må gjenreise A-en i Nav og jobbe mer med å gi folk jobb, sa han.

Folk foran system

Arbeidsministeren takket Lystad for innsatsen med å lede Norges største etat i 4,5 år. Lystad fikk også skryt for å ha innført arbeidsavklaringspenger og ny lov om uføretrygd.

Men skrytet ble nokså tomt. Lystad har kun et drøyt år igjen av sin åremålsstilling. Og på på pressekonferansen ble Eriksson spurt om sparkingen egentlig bare skjer for å tilfredsstille hans eget behov for å vise handlekraft.

Det avviste selvsagt statsråden.

– Nav skal bli tydeligere og bedre. Vil dra Nav i en ny retning. Har ikke lykkes med å folk inn i arbeidslivet. Min observasjon er at Nav er blitt mer opptatt av system enn folk, sa han.

– Mitt viktigste politiske prosjekt er å få flere i arbeid. Det krever nytt fokus og nye måter å jobbe på. Derfor er det viktig å ta grep. Nav er Norges største etat. En etat det stilles store forventninger til og som er krevende å lede, sa Eriksson.

Jakt på ny sjef

Jakten på ny Nav-sjef starter over helgen. I mellomtiden har departementet konstituert Kjersti Monland som ny direktør fram til ny leder er på plass. Monland har vært IKT-direktør i Nav siden oktober. Hun kom da fra stillingen som ytelsesdirektør i etaten.

– Vi går umiddelbart i gang med å finne en ny direktør. Vi ser etter en person med god lederkompetanse og god energi. Nav er den viktigste etaten i Norge. Lederjobben er komplisert, men svært spennende, mener arbeidsministeren.

Powered by Labrador CMS