Ledelse

Ansiennitets­prinsippet

Spør om arbeidsrett: Har tillitsmannen rett når han har tatt til orde for at vi må anvende ansiennitetsprinsippet på tvers i hele bedriften?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er en mellomleder som jobber i en bedrift med tre selvstendige avdelinger. En av avdelingene skal avvikles som forretningsområde. Når vi nå har begynt å diskutere utvelgelsen av hvem må sies opp, har tillitsmannen tatt til orde for at vi må anvende ansiennitetsprinsippet på tvers i hele bedriften. Har han rett i det?

Mellomleder

Svar: Nei. Ikke uten videre. Det det ulovfestede ansiennitetsprinsipps rettspraksis bygger på, går ikke lengre enn til å fastslå at ansiennitet kan avgjøre et valg av hvem som skal sies opp når de ansatte står likt på øvrige forhold. Det fremste utvelgelseskriterium vil fortsatt være kompetanse og kvalifikasjoner i vid forstand samt at sosiale forhold også kan spille en rolle. Dersom det er gode grunner for det, kan utvelgelsen godt begrenses til den enheten som blir berørt av nedleggelsen. Det er det flere eksempler på i rettspraksis, bl.a. den såkalte Sparebanken Nord-Norge-avgjørelsen fra Rt. 1992, s.776.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Powered by Labrador CMS