Samfunn

Regjeringens holder vært år en festmiddag for alle landets ordførere. I fjor var det mange festdeltakere. Det kan bli færre av dem med årene.

Aps landsmøte: Skjebnehelg for kommunereform

Det går mot en skjebnehelg for kommunereformen. Krefter på Aps landsmøte vil ha regioner i stedet for fylker, samt stoppe tvangsmessig kommunesammenslåing. Det kan sette en stopper for Sanners drøm om færre kommuner.

Publisert Sist oppdatert

Pressede fylkeskommuner vil møte kommunereformen med en ny runde om store regioner. Nå foreslår flere fylkeslag i Ap at fylkeskommunen erstattes med et regionalt forvaltningsnivå.

– En diskusjon om kommunestrukturen setter i gang diskusjoner om det regionale nivået også, sier fylkesleder i Hordaland og ordfører i Voss, Hans Erik Ringkjøb til Kommunal Rapport.

Hordaland Ap foreslår at fylkeskommunen må erstattes med et regionalt forvaltningsnivå. Samtidig nedsettes et utvalg som kan foreslå et nytt regionalt norgeskart. For å få fortgang på prosessen vil Hordaland at fylkeskommunene på Vestlandet tar initiativ til å starte prosessen med å slå seg sammen.

Ifølge avisen er flere Ap-fylkeslag klare for å slå seg sammen. Forutsetningen er at regjering og storting ikke bare stripper fylkene for oppgaver, men heller bidrar med en gulrot eller to.

– Arbeiderpartiet må ta initiativ til at vestlandsfylkene startet diskusjonen om sammenslåing, sier fylkesleder i Hordaland Hans Erik Ringkjøb til Kommunal Rapport.

«Akkurat nå går vi inn i en svært kritisk fase for kommunereformen.»
Jan Erling Klausen

Griske storbyer

Det er ikke så rart at fylkene kjenner presset. For storbyene er klare for å ta over mange av de viktigste oppgavene deres. Og regjeringen støtter dem. Før påske la regjeringen frem forslag til nye oppgaver for de store bykommunene. Driften av de videregående skolene og ansvar for kollektivtrafikken står øverst på menyen. Før sommeren skal Stortinget vedta oppgavefordelingen mellom kommunene og det regionale nivået.

På landsmøte skal Arbeiderpartiet også bli enige om en kommunalpolitisk uttalelse , og da kan spørsmålet om partiet skal gå inn for at kommuner som ikke ønsker det likevel kan bli tvangssammenslått, skriver Nationen.

– Jeg tror gjennomgangstonen vil bli at vi understreker at dette skal skje frivillig. Vi skal ikke vedta et nytt partiprogram nå, men landsmøtet er suveren il å vedta politikk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Nationen.

Skjebnehelg

Førsteamanuensis ved institutt for statsvitenskap ved UiO Jan Erling Klausen tror regjeringens ønske om å overføre oppgaver fra fylkene til storbyene har en klar hensikt.

– Min tolkning er at siden de ikke får lagt dem ned, lar de dem dø sakte, sier han.

Klausen tror vi nå går en skjebnehelg i møte for hele kommunereformen.

– Akkurat nå går vi inn i en svært kritisk fase for kommunereformen. Dersom Ap ikke går inn for å slå sammen kommuner med tvang, er det fullstendig åpent hva som kan komme til å skje. Dersom de i tillegg lander på sterke regioner, så blir den politiske debatten veldig spisset, sier han.

Tidligere erfaringer har vist at dersom det ender med lokale folkeavstemminger, kan det bli dårlig med kommunesammenslåinger.

– Det vi nå ser er en tegn til polarisering i regionalpolitikken. På høyresiden står de som støtter regjeringens storbysatsing og ønsker å legge ned fylkeskommunen. På venstresiden danner det seg grupperinger som tar til orde for et sterkt regionnivå og er motstandere av tvangsmessig kommunesammenslåing, sier han.

Klausen forklarer at det også tradisjonelt har vært mest oppslutning om fylkeskommunene blant små kommuner. De store har alltid vært en konkurrent om oppgavene.

– Sterke regioner står i motstrid med bjærebjelkene i kommunereformen, sier Klausen.

Da Danmark gjennomførte sin kommunereform var situasjonen avklart fra avsparket. Resultatet ble at man fikk gjennomført en kraftig reduksjon i antallet kommuner.

Nå kan det blir vanskelig for Sanner.

– Han har ikke flertall, og har hele tiden måtte tilpasse seg Stortinget i denne saken. De må ha satset på at det skulle ordne seg, sier han.

Powered by Labrador CMS