Ledelse

De asiatiske børsene så rødt mandag. Og i fallet fortsatte også på børsene i Europa da de åpnet i formiddag.

Børsras i Asia og Europa

Det er røde tall på alle de store børsene i Europa etter at asiatiske børser stupte mandag. I Oslo falt hovedindeksen med 3,45 prosent i løpet av fem minutter etter børsstart i mandag.

Publisert Sist oppdatert

Kursraset i Oslo kommer etter et kraftig fall på børsene i Asia og spesielt i Kina mandag. Shanghai-børsen endte dagen med et fall på hele 8,5 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sto klokka 9.05 på 565,41 poeng.

Statoil-aksjen var mest omsatt og falt 3,2 prosent de første minuttene etter åpning. Norsk Hydro falt 6,1 prosent, mens Seadrill falt hele 7,5 prosent. Ikke én aksje på hovedindeksen gikk opp.

Røde tall over alt

Det er røde tall på alle de store børsene i Europa etter at asiatiske børser stupte mandag.

Da Shanghai-børsen stengte mandag hadde hovedindeksen falt 8,49 prosent. Sluttnoteringen på 3.209,39 er lavere enn ved nyttår. Dermed er all framgangen i første halvår visket ut av de kraftige fallene i sommer.

Samtidig som handelen var over i Kina, startet handelen i Europa. I Paris, London og Frankfurt falt aksjene med henholdsvis 3,5, 2,5 og 3,15 prosent.

Også børsene i København (- 4,5), Stockholm (- 3) og Oslo (- 3,5) falt fra start.

– Nok en gang selges det unna aksjer i Asia, og det sprer frykt inn i andre markeder tidlig i uken, sier markedsanalytiker Craig Erlam.

Rødt i Asia

Nedgangen startet i Asia, der det ikke bare var hovedindeksen i Shanghai som falt. Shenzhen-indeksen, som viser utviklingen på Kinas nest største børs, falt 7,7 prosent.

I Tokyo endte handelen med en nedgang i Nikkei 225-indeksen på 4,6 prosent. Blant aksjene som falt mest, var Toyota, som sank over 6 prosent.

Mandag ettermiddag lokal tid hadde Hang Seng-indeksen i Hongkong falt rundt 5 prosent.

Lav oljepris

Oljeprisen er også lav, og amerikansk lettolje ble til tider solgt for under 40 dollar fatet i de asiatiske markedene. Nordsjøoljen var nede i 44,22 dollar per fat.

– Alt tyder på at dagen i dag blir en av de verste handelsdagene de siste fem årene, sa Evan Lucas i selskapet IG Markets.

Kinesiske myndigheter har satt i gang en rekke tiltak for å forhindre ytterligere nedgang etter de kraftige fallene siden børstoppen i midten av juni. Men så langt har tiltakene hatt begrenset effekt.

Powered by Labrador CMS