Europa

EUs innenriksministre klarte mandag ikke å nå målet om å fordele 40.000 flyktninger fra Hellas og Italia blant Unionens øvrige medlemsland de neste to årene.

Danmark og Storbritannia bremser: EU klarer ikke fordele flyktninger

EUs innenriksministre klarte ikke å nå målet om å fordele 40.000 flyktninger fra Hellas og Italia blant unionens øvrige medlemsland de neste to årene. Danmark og Storbritannia nekter å ta i mot en eneste av flykningene. Uruguay, derimot, har vedtatt å ta i mot en 117 syriske flyktningefamilier.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er skuffet, men det var et meget viktig steg framover, sier EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos om utfallet.

Det ble mandag enighet om fordeling av litt over 32.000 syrere og eritreere fra de to middelhavslandene. Ministrene møtes igjen i desember i håp om å fordele de siste.

Tyskland er det landet som med 10.500 skal ta imot flest. I den andre enden er det Danmark, Østerrike, Ungarn og Storbritannia, som ikke tar imot noen, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Mange land ville ikke forplikte seg til noe tall.

Medlemslandene ble på mandagens møte også enige om å ta imot 22.504 kvoteflyktninger fra land utenfor Europa.

Sterk motstand

De første flyktningene kan flyttes fra og med oktober selv om en fullstendig avtale ikke er i havn, ifølge Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn.

Etter katastrofen hvor om lag 700 mennesker druknet i Middelhavet på vei til Europa, var en av løsningene fra EU å flytte syriske og eritreiske flyktninger fra Hellas og Italia.

Men fordelingen skjer på frivillig basis, og motstanden blant flere av medlemslandene er stor. Spania, som mener landet allerede tar imot nok migranter, mener tiltaket vil føre til at flere begir seg ut på ferden over Middelhavet.

– I stedet for å stoppe vannlekkasjen i taket, sprer vi vannet utover alle rommene. Det er problemet med omplassering. Det løser ikke problemet i det hele tatt, sa Spanias innenriksminister Jorge Fernandez Diaz før møtet.

Norsk oppmøte

Norge ved statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet var til stede på mandagens møte i Brussel, men Norge tar ikke ta imot noen av flyktningene fra Italia og Hellas.

Justisdepartementet opplyser at Norge vil i år ta imot 500 syriske kvoteflyktninger. Tallet inngår i de totalt 2.000 syriske kvoteflyktningene som Norge skal ta imot i 2015 etter Syria-forliket på Stortinget i juni.

Uruguay tar i mot

Mens dansker og britter bremser, skal Uruguay ta imot en ny gruppe syriske flyktninger i løpet av året. Landet føler det har plikt til å avhjelpe den humanitære krisen, sier utenriksminister Rodolfo Nin Novoa.

Totalt blir 117 familiemedlemmer hentet til Uruguay fra flyktningleirer i Libanon. Noen av dem er allerede kommet, mens den neste kontingenten på 72 kommer innen utgangen av året.

Nin Novoa sier at Syria er rammet av en brutal humanitær krise, og at flyktningfamilier lever «et sant helvete på jord».

Lille Uruguay med 3,3 millioner innbyggere er det første latinamerikanske landet som har iverksatt et program for å ta imot syriske flyktninger. Tidligere president José Mujica sto bak og ga sterkt uttrykk for sin støtte til flyktningene.

Det var en stund tvil om planen kunne gjennomføres på grunn av et stramt statsbudsjett. Nin Novoa ber uruguayerne forstå de store problemene syrerne står overfor og hjelpe dem med å integreres.

Powered by Labrador CMS