Samfunn

Det danske Finanstilsynet advarer mot dansk boligboble

Nå undersøker banken bankenes utlånspraksis.

Publisert Sist oppdatert

Mens boligprisene i Norge har gått stort sett en vei de siste 20 årene, opp, har danske boligpriser vært gjennom en punktert boble. Under finanskrisen i 2007 og 2008 falt danske boligpriser med opptil 40 prosent. Hundretusenvis av danske husholdninger ble sittende med mer gjeld enn hva eiendommen var verdt over natten, de var rett og slett insolvente. Men fallet ble kortvarig. Nå advarer det danske Finanstilsynet mot at bobletendensene er tilbake, særlig i de store byene.

- Vi ser på institusjonenes utlån til boliger særlig i København og Aarhus. Bakgrunnen er den lave renten og de store prisstigningene. For øyeblikket kartlegger vi hvordan en stor rekke av de store og mellomstore institusjoner agerer på boligmarkedet blant annet med hensyn på endringer i egenkapitalkrav og gjeldsgrad, sier direktør i Finanstilsynet Kristian Vie Madsen til Berlingske Tidende.

Avisen erfarer at tilsynet er spesielt interessert i informasjon om kunder som får kjøpe bolig til mer enn fire og fem ganger husholdningens samlende inntekt.

Ifølge den danske sentralbanken, Nationalbanken, låner danske banker i dag ut basert på at danske husholdninger tåler å sitte på et fastrentelån til tre prosent rente, noe banker advarer mot å tro vil være en situasjon som kommer til å vare.

Prisveksten på visse leiligheter i København har vært på over 20 prosent det siste året.

Powered by Labrador CMS