Europa

Calabria, det området i Italia med både høyest drapsrate og høyest konsentrasjon av Mafia.

Dette koster mafiaen

Den italienske sentralbanken Banca d´Italia har regnet seg frem til hva mafiaen har kostet de sørlige regionene i landet: 16 prosent lavere økonomiskt vekst og astronomiske drapsrater, om noen skulle være i tvil.

Publisert Sist oppdatert

For første gang har man samlet inn tallmateriale for å dokumentere hva mafiaen koster samfunnet. Forskere ved den italienske sentralbanken Banca d´Italia har tatt for seg to regioner i sørlige Italia som har vært i mafiaens klør fra begynnelsen av 1970-tallet og frem til i dag og sammenlignet med regioner som så langt har klart å holde organisert kriminalitet på avstand.

Resultatet vil ikke overraske noen. Mafia fører til lavere økonomisk vekst. Faktisk mener forskerne at Italiensk BNP kunne vært 16 prosent høyere dersom mafiaen aldri hadde blitt så dypt forankret i enkelte regioner som den ble. Det tilsvarer 2860 milliarder kroner regnet om, eller 40 prosent av det norske oljefondet.

Mens bruttonasjonalprodukt per innbygger, et vanlig mål på hvor rikt et samfunner er, ligger på mellom 14 000 og 16 000 euro i perioden mellom 1983 og 2007 for områder med få mafia-organisasjoner, lå mafia-rike områder på om lag det halve.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS