Samfunn

Distriktskommuner med tiltak mot radikalisering

Flere kommuner i utkanten har søkt om og fått penger til å sette inn tiltak mot radikalisering. Radikalisering er ikke bare et byfenomen, minner forsker om.

Publisert Sist oppdatert
– Det er selvsagt noe som foregår mer i bysamfunn, men vi har eksempler på at distriktskommuner har vært berørt. Mye skjer på internett, men ikke bare der. Vi kan ikke avskrive Distrikts-Norge, sier Susanne Søholt ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) til Nationen. Hun leder et forskningsarbeid som skal gi kunnskap om hvordan radikalisering og voldelig ekstremisme kan forebygges lokalt.

Den første etniske nordmannen som ble meldt drept i kamper for IS i Syria, var en 27-åring fra landbrukskommunen Levanger i Nord-Trøndelag. Han reiste til Syria sammen med kone og en kamerat.

– Det er usikkert hvor stor utfordringen er i Distrikts-Norge, og dermed hvor omfattende beredskap man må ha i de enkelte kommunene. Utfordringene er særlig å hindre at folk drar til Syria, og å vite hva man skal gjøre om de kommer tilbake, sier Søholt.

Regjeringen bevilger i år 17,5 millioner til arbeid mot radikalisering i kommunene. Blant dem som mottar støtte, er distriktskommuner som Østre Toten, Sel, Kvam herad, Gjerdrum, Eidsberg og Kvinnherad. Kommunene som får penger, har søkt om støtte til konkrete tiltak. (©NTB)

Powered by Labrador CMS