Arbeidsliv

Det er store verdier i brukte TV-apparater

E-avfall gullgruve for kriminelle

En fersk forskningsrapport bestilt av EU slår fast at bare 35 prosent av Europas e-avfall blir resirkulert på en ansvarlig måte. Metallene i avfallet utgjør en gullgruve for illegal resirkulering drevet av kriminelle.

Publisert Sist oppdatert

E.-produkter og e-avfall er elektriske og elektroniske produkter, såkalte EE-produkter, som er en omfattende og sammensatt produktgruppe. Her finner man blant annet støvsugere, komfyrer, kjøleskap, TV-apparater, PCer, mobiltelefoner, lysstoffrør, kabler og ledninger. De fleste elektriske og elektroniske produkter inneholder helse- og miljøfarlige stoffer i varierende mengder.

I følge det norske resirkuleringsselskapet Renas, som er en non profit-organisasjon eid av Elektroforeningen (EFO) og bransjeforeningen Elektro og Energi, går det årlig med 320 tonn gull og 7500 tonn sølv i produksjonen av mobiltelefoner, PCer, nettbrett og andre elektroniske produkter. I tillegg brukes sjeldne jordmetaller som platinum, ruthenium, indium og vismut. Et tonn mobiltelefoner inneholder ca. 150 gram gull, 3 kg sølv og 100 gram kobber, samt sjeldne metaller som platinum, ruthenium, indium og vismut. Prisene på disse har steget enormt de senere årene. Indium, som blant annet brukes i berøringsskjermer, hadde en prisvekst på 900 prosent i tidsrommet 2003–2006. I 2014 samlet Renas inn over 61 600 tonn elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall).

Gjenvinning av metaller fra EE-avfall representerer en årlig verdi på 120 milliarder kroner på verdensbasis. Potensialet er imidlertid enda større – for 9 av 10 mobiltelefoner blir aldri gjenvunnet.

Lavere priser på slike produkter har de senere årene ført til et rekordhøyt forbruk. Hvert år kastes 152 millioner mobiltelefoner, 52 millioner datamaskiner og 36 millioner skjermer. Det meste av metallene i kasserte mobiltelefoner og lesebrett kan gjenvinnes.

Forsvarlig innsamling og behandling av avfallet er derfor avgjørende. Ifølge nettsiden miljøstatus.no, som blant annet er finansiert av Miljødirektoratet, gjenvinnes over 80 prosent av alt e-avfall i Norge. I 2014 ble 80 prosent av EE-avfallet materialgjenvunnet, og 13 prosent ble energigjenvunnet. Det er en svak nedgang i andel materialgjenvunnet EE-avfall, fra 82 prosent i 2013.

Glinsende metall, svarte penger

Men langt dårligere står det til i EU, som bare klarer å ta hånd om 3,5 millioner tonn e-avfall. De resterende 6,2 millioner tonn blir ifølge rapporten, som er omtalt i nettavisen Science Daily, eksportert til tredjeland, hvor gjenvinningen skjer utenfor EUs kontroll og ikke minst økonomiske sirkulasjon. Og det er enorme summer det er snakk om. I følge rapporten blir 4,7 millioner tonn e-avfall antatt ulovlig omsatt i Europa, hvor kriminelle er på jakt etter de edle metallene som blant annet finnes i kretskort og annet EE-avfall. Rapporten anslår dette til en verdi på mellom 800 og 1,7 milliarder Euro. I følge en amerikansk rapport kastet verden verdifulle metaller for ca US $ 52 milliarder i 2014.

I rapporten kommer forskerne med en rekke anbefalinger for å slå ned på den ulovlige handelen med e-avfall. De foreslår blant annet opprettelsen av Europeisk miljø-innsatsgruppe, National Environmental Security Task Force (NEST), større bevissthet blant EUs medlemsland og forbud mot betaling med kontanter for e-avfall.

Norbert Zonneveld, leder av Den Europeiske resirkuleringsorganisasjonen for elektroniske produkter, sier at manglende systemer og kontroll for resirkulering av denne type avfall fører til store økonomiske tap for aktørene.

Professor Rolf Tore Ottesen ved Norges geologiske undersøkelser (NGU), mener at såkalt "urban mining" er et svært miljøvennlig alternativ for å ta vare på de sjeldne metallene. Tradisjonell gruvedrift gir også store avfallsmengder og et stort C02-utslipp. Det å hente ut metaller fra EE-avfall mener han er langt mer miljøvennlig.

– Urban mining handler ikke bare om å utnytte ressursene i avfallet vårt. Det handler også om verdien av ressursene vi lever midt oppi, sier Ottesen til Renas.

I Norge er det ingen aktører som driver med urban mining, og Norges EE-avfall sendes derfor til Boliden i Sverige for gjenvinning. Retursystemet er imidlertid godt utviklet. Mens bare 10 prosent av mobiltelefonene i Europa gjenvinnes, blir 20 prosent gjenvunnet i Norge. Men fortsatt blir altfor mange liggende i skuffer og skap.

Powered by Labrador CMS