Arbeidsliv

Eksportstopp kan gi melkeras i distriktene

Fjerning av eksportstøtten for ost kan ramme 1500 melkebruk og få store konsekvenser i distriktene, skriver Nationen. Bondelaget håper forslaget blir stoppet.

Publisert Sist oppdatert

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) varsler at regjeringen ønsker å fase ut eksportsubsidier til lanbruket. Det vil særlig ramme eksporten av Jarlsberg-ost fra Tine. Samlet kan resultatet bli at melkeproduksjonen her i landet må reduseres med nærmere 10 prosent, skriver Nationen.

– Når regjeringen vil fjerne eksportstøtten, så betyr det at melkekvotene må reduseres med 8 til 10 prosent. Resultatet blir mindre melkeproduksjon, men det er det ikke så populært for politikere å si. Resultatet blir også økt nedleggingstakt. Flest vil forsvinne der det er mange små- og mellomstore melkebruk. Dem er det flest av i distriktene, sier landbruksforsker Ivar Pettersen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf) til Nationen.

Selv om melkevolumet som blir rammet tilsvarer produksjonen til rundt 800 gjennomsnittlige melkebruk, tror Pettersen at en fjerning av eksportstøtten i praksis vil få enda større utslag.

– Det er veldig sannsynlig at det er de minste brukene som legger ned. I praksis kan det bli langt flere enn 1000 melkebruk som forsvinner. Det kan godt bli 1500, sier han.

Powered by Labrador CMS