Europa

Frykten for biologisk terror er reell i Europa og USA.

EU øker beredskapen mot biologisk terror

EU koordinerer nå etableringen av 35 ekspertlaboratorier i 20 EU-land som skal være førstelinjeforsvar mot eventuelle biologiske angrep. Frykten er at de fremvoksende terrornettverkene al-Qaida og IS skal få kontroll over dødelige viruser og giftstoffer.

Publisert Sist oppdatert

Eksperter har i flere år advart mot faren for biologiske angrep på vestlige mål. Hendelser som ricinbrevet som ble sendt til president Barack Obama i 2013 og Anders Behring Breviks omtale av miltbrannbakterie har aktualisert dette. Han var også i besittelse av flytende nikotin som han vurderte å bruke i prosjektilene. Ren nikotin er svært giftig. Stoffet ble senere funnet av politiet på gården.

-Vi er i en kritisk fase, sier Dr Brigitte Dorner ved Robert Koch Instituttet i Berlin til EUs forskningsmagasin Horizon. Hun er koordinator for EQuATox forskningsprosjektet, som arbeider for å bygge opp nettverket av giftlaboratorier i Europa til, finansiert av EU. Hun er spesialist på bilogisk krigføring og dødelige viruser.

Biologisk krigføring er bruken av skadelige mikroorganismer for å lamme og eller ødelegge en befolkning. Stoffene kan brukes til å frembringe skadelige giftstoff eller giftstoffer, enten før eller etter at de er sendt ut. I noen tilfeller trenger man bare små mengder, siden noen typer av dødelige midler har potensial til å drepe mange millioner bare ved å etterlate seg spor.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS