Ledelse

Ferdighetene du ikke må glemme å utvikle

Det kan være de små tingene som gjør deg til en bedre leder. Selv om du lykkes i dag, bør du hele tiden sørge for å utvikle alle ferdighetene for å bli enda bedre.

Publisert Sist oppdatert

En av tingene som kan gjøre deg til en bedre leder er god tidsstyring. Som leder er du en rollemodell, og derfor er det klokt at du viser dine ansatte hvordan du legger vekt på dette, hevder lederutvikler Jan Wiese.

– Du er ikke en bedre leder selv om du viser at du jobber døgnet rundt eller sender e-poster klokken 12 om natten. Du viser at du prioriterer tid på en bedre måte når du kan vise til effektivitet. Effektiviteten vekker tillit og vekker motivasjonen hos dine medarbeidere, sier han.

Dette gjelder også bruk av tekniske hjelpemidler, forteller Wiese, som påpeker at dette er en viktig form for tidsstyring.

– Jeg anbefaler alle ledere å føre en statistikk over hva de bruker tiden sin på. På denne måten får man kartlagt tidstyvene. Deretter bør man evaluere tiltakene for å få bukt med disse. Work Life Balance virker kanskje ikke så viktig når man er engasjert og ivrig, men det kan gå utover helsen din dersom du ikke får strukturert tidsbruken din over lengre perioder, forteller han.

Wiese er overrasket over hvor lite aktivt ledere bruker tekniske hjelpemidler i arbeidet med sin tidsstyring, og minner om at det finnes en rekke apper som kan være til god hjelp.

– Mange ledere har et fagansvar, i tillegg til lederrollen. Det kan være de brenner mest for faget. Da er en tidsanalyse et godt virkemiddel for å avdekke balansen i tidsbruken på forskjellige oppgaver, påpeker han.

Empati

Mange lederundersøkelser har påvist at ledere vil bli bedre til å håndtere konflikter. Årsaken kan være at de mangler empatiske evner. De har problemer med den vanskelige samtalen, konflikter og generell kommunikasjon.

– Det er viktig at spenning og konflikter avdekkes tidlig, før de skaper problemer. Det kan spare både leder, ansatt og bedriften for mange byrder senere. Ledere må ha en radar, slik at de tidlig fanger opp når folk ikke trives på jobben eller har andre bekymringer som kan vokse til å bli konflikter. Deretter må det handles. Ledere som utvikler sin empati kan spare seg for betydelig ekstraarbeid, sier Wiese.

Han påpeker at dette også gjelder dem som presterer svakt. Dersom lederen har antennene opp og bryr seg, fanges dette opp tidligere og man kan hjelpe disse medarbeiderne til å prestere bedre.

– Empati henger sammen med omsorg. Klarer du å sette mer pris på medarbeidernes suksesser enn på dine egne, stiller du sterkere som leder, sier han.

Empati kan trenes opp. Han trekker frem samtaletrening som én måte å utvikle sine empatiske evner på. Da handler det om å vri samtaler over fra fokus på seg selv til spørsmål. Lederen må fokusere på å tenke på de samme tingene som samtalepartneren. Det er lett å la tankene styre i egne baner. I stedet bør du prøve å gripe fatt i bildene og ordene som den andre skisserer. Du må vise at du har forstått, påpeker han.

– Øyekontakten din vil dessuten avsløre hvor mye du egentlig bryr deg. En god måte å vise at du har forstått medarbeideren er å gjenta det som blir sagt. Dette må du gjøre før du går videre med egne resonnementer. Oppsummer, og vis at du deler dette med medarbeideren. Den såkalte «siste ords teknikk» er effektiv, anbefaler han.

Tankestyring

Mange hevder at den grunnleggende lederskapsevnen er at man kan skille det generelle fra det spesielle i alle saksforhold, såkalt induksjon og deduksjon. Du må vite når du tenker på et overordnet nivå og når du fokuserer på detaljene. Som leder må du kunne gå opp og ned denne veien. Det finnes mange visuelle modeller som gjør at refleksjon tar mer konstruktive retninger for dette, forteller Wiese.

– Å bruke slike modeller i tenkningen kan bidra til at du får et større repertoar. Det kan være nyttig at tenkningen følger noen mønstre, og det blir nyttigere jo flere mønstre du kan variere med, sier han.

Han forteller at undersøkelser viser hvordan noen typer aktiviteter passer bedre enn andre til effektiv tenkning. Gåing sies for eksempel å passe bedre enn jogging eller sykling. Kanskje er det fordi hjernen må bruke mer kapasitet på å unngå at noe galt kan skje når hastigheten er større.

Spørre om hjelp

Mange ledere er redde for å virke usikre eller tafatte dersom de spør medarbeidere om hjelp. Det kan handle om prestisje, faglig usikkerhet eller at de ansatte ser at du ikke mestrer enkelte ting.

Denne usikkerheten bør legges vekk, mener Wiese, som anbefaler ledere å snu det hele på hodet.

– Stiller du spørsmål, viser du at du bryr deg om de ansattes kompetanse, og dette vekker både tillit og øker motivasjonen hos dem, sier han.

Synes du det er vanskelig å be om hjelp kan dette være din egen feil, ifølge Wiese.

– Det handler om måten du spør på. Er du veldig seriøs eller viser en slags bekymring, kan de ansatte føle at det er ubehagelig å gi feedback. Det blir som når du gir medarbeidere ros. Er den kunstig og påtvunget, er det vanskelig for dem å ta den imot. Sånn er det når man spør om hjelp også. Gjør det på en uformell, og lite forpliktende måte. Da vil de fleste synes det er lettere å bidra, sier Wiese.

10 ferdigheter som forbedrerdeg som leder

Tidsstyring

  • Du bør ha fokus på å bedre dine evner til å styre tiden effektivt.
  • Det finnes ingen fasit her, så du må prøve og feile, og finne en tidsmodell som fungerer for deg. Den må du holde deg til. Da blir det lettere å planlegge og å gjennomføre alle oppgavene du har satt deg fore.

Empati

  • Dersom du ikke er oppriktig opptatt av hvordan andre har det blir du en dårligere leder.
  • Empati er avgjørende for å få ansatte motiverte til å strekke seg lenger og se på arbeidet som noe mer enn et sted man hever lønna si.

Å sove godt

  • Etabler et ritual og et fast mønster for søvn.
  • Forskning viser at et foutsigbart søvnmønster vil gi deg bedre hvile.

Oppsnakking:

  • Hva andre mener om deg betyr ikke mye. Det er hva du mener om deg selv som teller
  • Bruk tid på å bygge opp selvtillit og tro på deg selv
  • Legg vekk negative tanker om deg selv

Konsevent innstilling

  • Når du har funnet en måte å utføre oppgaver på eller en rutine som bidrar til effektivitet, handler det om å gjenskape dette og å bevare en konsekvent holdning
  • For å holde seg på toppen må man jobbe hardere og konsekvent, i forhold til sitt eget opplegg

Spørre om hjelp

  • Hvis du ikke innser dine egne begrensninger, vil du før eller senere feile
  • Du er ikke svak eller inkompetent hvis du må spørre om hjelp
  • Ved å spørre folk om hjelp viser du at du verdsetter deres intelligens og kompetanse. Det vil føre til at de vil bli mer motiverte for å samarbeide med deg

Å vite når man skal tie stille, og å gjøre det i praksis

  • Når du er sint eller følelsesmessig berørt bør du la være å si det første du tenker
  • Å lære å holde munn er en av de viktigste ferdighetene du kan lære deg. Du unngår både å si noe du angrer på, og øker samtidig forutsetningene for å bli en bedre lytter

Lytting

  • Start med konsekvent å gjenta det den andre personen sier. Da viser du at du har forstått det som er sagt, og bedrer samtidig sjansen for å forstå innholdet
  • Har du for mange oppgaver i hodet samtidig, kan det gå utover lyttingen. Derfor er det lurt å bruke denne metoden konsekvent

Konsentrere seg om seg selv

  • Det tar mange år å lære seg ikke å blande seg for mye inn i andres saker
  • Blir du for detaljstyrende kan du ende opp med å kaste bort tid og ressurser

Sortering av tanker

  • For å kunne gjøre og oppnå det du vil må du lære å styre tankene dine bevisst
  • Utfordringen er at vi er produkter av våre tidligere erfaringer, og at all vår tenkning er et resultat av dette
  • Likevel er det ikke noe likhetstegn mellom nåtid og fremtid. Fremtiden kan påvirkes med riktig sortering av tankene
Powered by Labrador CMS