Samfunn

Fra inngangspartiet til årets Expomesse i Milano.

Fronter Norden som grønn vekstmotor

Under verdensutstillingen Expo 2015, som pågår i Milano fra 1. mai til 31. oktober, fronter Nordisk råd den Nordiske satsingen på bærekraftig, økologisk vekst. Tema for konferansen er «Feeding the planet».

Publisert Sist oppdatert

-Bioøkonomi er en fremragende mulighet for bønder over hele kloden, selv om de naturligvis har helt forskjellige forutsetninger i forskjellige deler av verden, utalte Luisa Volpe fra «World Farmers' Organisation», Verdens bondeorganisasjon, i sin tale ved arrangementet.

Målet med bioøkonomi er en bærekraftig produksjon og bruk av naturressurser gjennom en tverrsektoriell og systematisk tilnærming, med utgangspunkt i sirkulær økonomi. Rådet mener at Den nordisk-baltiske region har et enormt potensiale for utvikling av bioøkonomi. Blant de konkrete satsingene i Nordisk Råd er:

Resirkulering av tøy

Årlig forbruker Norden 350,000 tonn tekstiler per år, og innen 2020 vil det stige til 450,000 tonn. Hvert år samler man nå inn 120,000 tonn brukte klær som resirkuleres.

Matvafall

Matavfall er en av de største globale utfordringene. I 2013 lanserte Nordik Råd tre prosjekter i forhold til mat: bedre ressursutnyttelse i produksjonen, mer korrekt datomerking og bedre redistribuering av overskuddsmat.

Gjenvinning og resirkulering av plast

Nordiske eksperter har kommet opp med en rekke ideer for hvordan man øker resirkuleringen fra husholdningene gjennom bedre sortering.

Nordisk Ministerråds arbeid de senere årene har samtidigstått i spissen for EUs Østersjøsatsing.

Over en periode på seks måneder skal Expo Milano 2015 være en internasjonal utstillingsarena for 140 deltakere (land), som skal vise frem noen av de løsningene som svar på de utfordringene verden står overfor i forhold til matproduksjon og helse. Arrangørene forventer over 20 millioner besøkende.

- For å muliggjøre en bioøkonomi er vi nødt til å samarbeide på tvers av grenser og sektorer, så det nordiske samarbeidete har stor betydning. Ved å bevege oss fra en fossilbasert til en biobasert økonomi skaper vi enorme muligheter for lokal og regional utvikling i mere fjerntliggende egne, og dermed vedrører denne agenda hele den nordisk-baltiske og den arktiske makroregion, sier seniorrådgiver Geir Oddson i sin beskrivelse av det nordiske samarbeidet på dette område.

Powered by Labrador CMS