Europa

HRW: Tyrkia avviser syriske flyktninger

Tyrkia har på det nærmeste stengt grensene for syriske flyktninger og tvinger dem som vil flykte, tilbake, sier Human Rights Watch.

Publisert Sist oppdatert

Syrere som har kommet seg til Tyrkia, sier at de tyrkiske grensevaktene stanser dem ved grensa, og i noen tilfeller banker dem opp. Mange blir presset tilbake inn i Syria, mens andre blir arrestert og fraktet tilbake til Syria.

Human Rights Watch intervjuet i siste halvdel av oktober 51 syrere i Tyrkia etter at de hadde flyktet fra konflikten i Syria. De sa det var vel kjent blant mange syrere at den eneste måten å reise inn i Tyrkia på, er ved hjelp av menneskesmuglere.

De forteller om menn, kvinner og skrekkslagne barn som forsøker å komme seg over grensa i ulendt terreng mens skuddene runger rundt dem.

– Tyrkias stengning av grensa tvinger gravide kvinner, barn, eldre, syke og sårede til å løpe spissrot mellom tyrkiske grensevakter for å unnslippe krigen, sier Gerry Simpson i Human Rights Watch.

– Tyrkia har sjenerøst tatt imot syrere og har rett til å vokte sin grense av sikkerhetsgrunner, men må ikke tvinge asylsøkere tilbake til en krigssone, sier han.

Hittil er det registrert 2.200.000 syrere i Tyrkia, hvorav 250.000 bor i flyktningleirer som drives av tyrkiske myndigheter.

De to siste offisielle grenseovergangene ble stengt for syrere i mars, og bare de med akutt medisinsk behov slipper over. Alle andre må ty til menneskesmuglere, sier Human Rights Watch. (©NTB)

Powered by Labrador CMS