Ledelse

Hva kommer etter informasjonsalderen?

Tiden vi lever i kan omtales som informasjons-alderen. Hvordan påvirker den måten vi jobber på?

Publisert Sist oppdatert
Hvis man skal dele tidsperioder inn etter hva som kjennetegner dem, kan man si at informasjonsalderen etter krigen gradvis har tatt over for industrialderen. Vi får tilgang til stadig større mengder informasjon og informasjonsteknologien får stadig nye bruksområder. Men hva kommer etter informasjonsalderen? London Business School stiller spørsmålet på sine hjemmesider.
På samme måte som man vil ha behov for industrielle teknikker for å produsere effektivt, vil man ha behov for å behandle informasjon på effektive måter også i fremtiden. Men noe vil bli annerledes, tror Julian Birkinshaw, professor i strategisk og internasjonal ledelse ved London Business School. På ett eller annet tidspunkt blir informasjon nødvendig, men ikke tilstrekkelig, for bedrifters suksess.
Professoren oppfordrer til å tenke igjennom følgende utfordring: Hvordan vil en verden med for mye informasjon se ut? Hvilke problemer vil det skape? Han har ingen fasit. Dette er en pågående diskusjon hvor det er rom for mange innspill. Professor Birkinshaw løfter imidlertid frem to problemstillinger:
  • Paralysert av analyser – vi blir så besatt av å hente inn mer informasjon at vi feiler når det kommer til å handle ut fra det vi faktisk vet
  • Intellektuell latskap – vi har så lett tilgang på data at vi lar maskinenes raske dataprosessering overta for tenkning
I begge tilfeller er det slik at tilgangen til informasjon utfordrer vår evne til å selv foreta smarte og betimelige vurderinger. Ut fra dette stiller Birkinshaw følgende spørsmål til ettertanke: Kanskje blir det slik at det er vurderingsevne og handlekraft som blir de knappe ressursene i tiden som kommer?
Powered by Labrador CMS