Arbeidsliv

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (t.h.) under Fellesforbundets landsmøte i høst. Til venstre sitter Fellesforbundets leder Arve Bakke.

I dag kommer nye regler om konkurranseklausuler

Noen relativt sære regler for ansatte med verdifull kunnskap har satt organisasjonene i arbeidslivet på hodet.

Publisert Sist oppdatert

Det er knyttet veldig mye mer spenning til de nye reglene for konkurranseklausuler som blir behandling i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget rundt kl. 12, enn det som er vanlig for nye regler på et så snevert område.

En konkurranseklausul er en del av arbeidsavtalen som regulerer ansattes mulighet til å slutte i jobben og gå over til det arbeidsgiver oppfatter som en konkurrent. Vi har tidligere skrevet om saken blant annet her.

I dag er det mulig å tilby en ansatte både to tre års klausul i arbeidskontrakten, uten lønnskompensasjon i klausulperioden. Så det som står på spill er ikke bare å få gitt dette lovrammer, men også å gi loven et konkret og rimelig innhold. Det dreier seg i praksis om to ting: En maksramme på antall måneder (12) og gitt klausuler en pris for arbeidsgiver, i form av en pliktlønn/kompensasjon.

Det er særlig Tekna, NITO og Econa som organiserer teknologer og økonomer, som har ivret mest etter de nye reglene. Ifølge en kartlegging utført av Tekna tidligere i år har om lag 13 prosent av medlemmene deres slike klausuler innbakt i sine arbeidsavtaler, og praksisen er mye mer utbredt blant yngre arbeidstakere.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson skapte derfor begeistring da han i Ukeavisen Ledelse kunne avsløre at det skulle komme nye regler som ville myke opp i kravene.

Men så skjedde det noe. Arbeidsgiverorganisasjonen NHO var ikke begeistret for det første utkastet til de nye reglene. Og i forrige måned kastet også arbeidstakerorganisasjonen LO seg inn i kampen - mot forslaget som både Econa og Tekna mente var til arbeidstakernes beste.

Ikke overraskende har det skapt reaksjoner. Leder i Econa, Tom Bolstad, skriver på Dagens Perpsektivs synspunktsider at LO har løpt arbeidsgivers ærend når de har foreslått at behandlingen av konkurranseklausuler utsettes på nytt.

Bolstad mener det lukter politisk hestehandel lang vei, og han mistenker LO og NHO for å forsøke å få til en tariffesting i stedet for lovregulering. Med lovregulering vil reglene gjelde alle arbeidstakere og ikke bare de som er omfattet av en tariffavtale.

Powered by Labrador CMS