Annonse
Det går mot et dårlig lønnsår for norske arbeidstakere, melder sjeføkonomer og eksperter. Foto: Freeimages

Kan bli dårlig lønnsår

Det skriver Aftenposten.

2015 kan bli det dårligste året på lenge for norske lønnstakere. Hovedårsaken er høyere priser på importerte varer og tjenester. I tillegg er det full brems i norsk økonomi, og nedturen skal visstnok fortsette for den norske kronen og oljeprisen, ifølge avisen.

Tirsdag ettermiddag kostet én dollar 7,66 kroner. Den norske kronen har ikke vært svakere mot den amerikanske valutaen siden august 2003.

– To ting ligger bak dette tallet. For det første er kronen spesielt svak på grunn av det kraftige oljeprisfallet. For det andre er dollaren spesielt sterk fordi det går bra i amerikansk økonomi. Den første renteøkningen i USA kan komme allerede til sommeren, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets til Aftenposten.

DNB Markets beregner veksten i lønninger, justert for prisstigning, til å ende på 0,5 prosent i år. Det er den laveste reallønnsveksten på over et kvart århundre, skriver meglerhuset i sin morgenrapport mandag.

Sjeføkonom i meglerhuset Swedbank, Harald Magnus Andreassen, tror veksten i reallønn kan ende helt ned mot null i 2015, skriver Aftenposten.

 

 

 

 

Annonse
Annonse