Nyskaping

Moustache Lundi

Klart for elsykkel-revolusjon

Markedet for elsykler i Europa este ut med 25 prosent i 2014, men det er store forskjeller mellom landene.

Publisert Sist oppdatert

Mens det selges om lag 28 sykler for hver el-sykkel i Norge, var henholdsvis hver femte og hver fjerde solgte sykkel i Nederland og Belgia i fjor elektrisk. Heller ikke i Danmark og Sverige har salget tatt av ennå.

Totalt ble det solgt 1.250.000 elsykler i Europa i fjor, ifølge tall fra AVERE, en interesseorganisasjon som fremmer elektriske fremkomstmidler og som nylig gjestet Norge.

Annick Roetynck fra AVERE forklarte under et arrangement i Oslo at elsyklistene blir stadig yngre og at syklene tas i bruk på stadig flere områder. I landene hvor elsykler virkelig har blitt et reelt alternativ til annen transport, kan suksessen tilskrives økende trafikkproblemer, og en politikk som søker å jage bilene ut av de mest urbane områdene, forklarer hun.

Kilde: AVERE ved Annick Roetynck

Undersøkelser foretatt av Transportøkonomisk institutt (TØI) har vist at el-sykler blir tatt i bruk i langt større grad enn vanlige sykler. Aslak Fyrhi ved TØI har også tall som viser at nesten en av tre NAF-medlemmer vurderer å kjøpe el-sykkel. Figuren under viser også at sykkelbruken øker dramatisk så fort man har tatt skrittet og gått til innkjøp av elsykkel, naturlig nok. Gleden av den nye sykkelen ser også ut til å avta noe med tid, men selv etter mer enn 3 måneder holder sykkelbruken seg høyere enn før innkjøp.

Hans Håvard Kvisle fra EVO elsykler har tro på en ekspolsiv vekts i Norge. Mens man i 2012 solgte om lag 3.000 elsykler her til lands, venter Kvisle at så mange som 60.000 nye elsykler på veiene i 2018.

I dag er den gjennomsnittsprisen på elsykler i det mest modne markedene i Nederland, Belgia og Tyskland på rundt 2000 euro, eller om lag 16500 kroner, men syklene varerier veldig i pris.

De siste årene har det blant annet kommet en del billigere elsykler på markedet i Norge. Dette er en trend en ser i flere av landene hvor elsyklene ikke har fått skikkelig fotfeste.

Kvisle i EVO elsykler mener det går et kvalitetsskille på rundt 15 000 kroner. Ligger man under dette, kan man oppleve skuffelser, sier han.

I dag er det ikke gjort noen studier på hvem den norsle elsyklisten faktisk er, men Kvisle har dannet seg et bilde fra egne erfaringer.

- Vi aner at andelen kvinner som kjøper elsykler, er høyere enn for tråsykler, sier han og legger til at de må ha et reelt transportbehov.

- Og for at elsyklene skal bidra til å redde miljøet, er det viktig at de erstatter bilturer, og ikke sykkelturer, sier Kvisle.

Powered by Labrador CMS