Samfunn

Sentrum-høyrekandidaten Mauricio Macri har erklært seier i det argentinske presidentvalget.

Konservative Macri blir president i Argentina

Opposisjonskandidaten Mauricio Macri har erklært seier i presidentvalget i Argentina. Samtidig erkjenner Daniel Scioli valgnederlaget.

Publisert Sist oppdatert
Dermed blir det slutt på tolv år med venstrestyre i det søramerikanske landet. Da 95 prosent av stemmene var talt opp, hadde Macri 51,8 prosents oppslutning, mens 48,2 prosent av stemmene hadde gått til Scioli.

– Dette er en historisk dag. Det er begynnelsen på en ny æra som vil bli fantastisk, sa Macri, som tilhører sentrum-høyrepartiet Propuesta Republicana (PRO), foran jublende supportere i hovedstaden Buenos Aires.

– Vi kan ikke kaste bort tid på hevn og krangler. Denne endringen må ta oss til framtiden, fastslo Macri før han ga seg i kast med å danse til øredøvende musikk og jubel.

Nederlag

Like før hadde utfordreren, Daniel Scioli fra sentrum-venstrepartiet Frenta para la Victoria (FpV), erkjent valgnederlag.

– Det argentinske folket har valgt en ny president, Mauricio Macri, som jeg akkurat har gratulert via telefon, sa Scioli med en bekymret mine.

– Vi gjorde et forsøk og hadde viljen til å overbevise folket. Jeg er demokrat, og jeg respekterer folkets mening, la han til.

I den første valgomgangen i oktober, måtte Macri se seg knepent slått av Scioli, men det måtte omkamp til ettersom ingen av de to klarte å sikre seg 45 prosent av stemmene, som er nødvendig for å vinne valget i første runde.

Lei av venstrestyre

Også valgdagsmålingene viste seier til Macri, men uten å anslå hvor stor andel av stemmene opposisjonskandidaten ville få.

Blant 56 år gamle Macris valgløfter var næringslivsvennlige reformer i Latin-Amerikas tredje største økonomi. Han har nytt godt av en stor misnøye, spesielt blant unge velgere. Mange er lei av tolv år med avtroppende president Cristina Fernández de Kirchner, og før det hennes ektemann Néstor Kirchner, ved roret. De representerte begge FpV.

– Vi fortjener et bedre liv enn dette, hevdet Macri i sin siste tale før valget.

Omkamp

I første valgomgang deltok også Sergio Massa, en utbryter fra Kirchners parti. Han startet sitt eget parti for to år siden.

Cristina Fernández de Kirchner er fortsatt populær blant mange i landet, men valgloven hindrer henne i å ta fatt på en tredje presidentperiode.

Over 30 millioner argentinere hadde registrert seg som velgere foran valget. (©NTB)


Fakta om Mauricio Macri

  • Født 8. februar 1959. Sønn av den suksessrike italienske forretningsmannen Francisco Macri.
  • Utdannet sivilingeniør. Leder av byregjeringen i Buenos Aires siden 2007.
  • Grunnlegger og leder av sentrum-høyrepartiet Propuesta Republicana.
  • Har også vært president i fotballklubben Boca Juniors i to perioder og sjef for det nå nedlagte Sevel Argentina, som produserte biler for Fiat og Peugeot.
  • Gift for tredje gang, firebarnsfar.
  • Ble bortført i 1991, men frigitt etter 12 dager da faren betalte en stor sum løsepenger. Har tidligere uttalt at bortføringen ble startskuddet for en karriere i politikken.
  • Vant søndag presidentvalget i Argentina. Gikk til valg blant annet på næringslivsvennlige reformer og sanket mange stemmer på misnøyen med det tolv år lange venstrestyret i landet.

Kilder: NTB, Ritzau, Wikipedia (©NTB)

Powered by Labrador CMS