Ledelse

Toppsjefen: Peter Ruzicka – Ingen nikkedukke

TOPPSJEFANALYSE: Peter Ruzicka har samarbeidet med Orkla-eier og styreleder Stein Erik Hagen hele sitt voksne liv. Etter 25 år står han nå opp og kjemper for sin egen linje som Orkla-sjef, hevder ekspertene som Ukeavisen Ledelse har snakket med.

Publisert Sist oppdatert

Peter Ruzicka har vært Stein Erik Hagens høyre hånd siden 1990, da han ble hentet til Rimi-Hagens butikkimperium. I februar i fjor ble han ønsket velkommen som Orkla-sjef av et enstemmig styre og rådgiverapparat – med læremester Hagen som både eier og styreformann

Til tross for de tette båndene mellom. dem bedyrte Hagen i et intervju med Aftenposten at det ikke var han som foreslo Ruzicka til stillingen. Han ønsket egentlig at Ruzicka skulle fortsette med å forvalte verdiene i Hagens familieselskap Canica.

Dempet støy

Ruzickas arbeidsinstruks var klar da han tiltrådte i Orkla:

  • Snu utviklingen
  • Øk salget
  • Få produksjonskostnadene ned på konkurrentenes nivå

Hans forgjenger, Åge Korsvold, hadde vedtatt en stor omstillingsprosess som skulle implementeres. Mange av de strukturelle endringene var ikke populære blant de ansatte.

De innebar blant annet:

  • Kraftige kutt i antall fabrikker, ansatte og produkter.
  • I tillegg ble det tatt en del viktige avgjørelser i forhold til fremtidige strategiske satsingsområder:
  • Et joint venture-samarbeid med Hydro ble inngått, der Orklas aluminiumsløsningsselskap Sapa ble slått sammen med Hydros tilsvarende virksomhet.
  • Orkla tapte mye på sine andeler i solcelleselskapet Rec, og kom seg etter hvert ut av selskapet. I tillegg ble Orklas aksjeportefølje kraftig barbert.
  • I samme periode kjøpte Orkla blant annet suppeprodusenten Rieber & Søn og tannbørsteselskapet Jordan. Industrivirksomheten Borregaard er nå skilt ut og notert på Oslo Børs. Ruzicka skulle sørge for at Orkla ble et rendyrket merkevareselskap.

Dette er "toppsjefen"

Ukeavisen Ledelse har i en årrekke analysert norske toppsjefers lederskap.

Analysen utføres gjennom innspill fra mellom 12 og 15 intervjuer med nåværende og tidligere ansatte, ledere, kolleger, hodejegere, bransjekjennere, ledelsesrådgivere og andre eksperter.

Bidragsyterne er anonymisert, slik at de kan snakke friere.

Ti lederskapskriterier vurderes, og panelet har gitt Ruzicka i alt 78 av 100 mulige poeng. Med denne poengsummen krabber han helt opp blant de beste av norske toppsjefer, der DNB-sjef Rune Bjerke troner på toppen med sine 85 poeng.

Tidlige endringer

Selv om omstillingen ennå ikke er fullt gjennomført roses Ruzicka for det han har fått til så langt.

Etter bare et par måneder i sjefstolen gjennomførte Peter Ruzicka betydelige endringer i Orkla-ledelsen. Hovedendringen innebar at han selv skulle få mulighet til å vie mer tid til oppfølging av Orklas forretningsområder. En melding selskapet sendte ut på denne tiden spesifiserte at de sentrale konsernfunksjonene Business Development, HR, Operations, Kommunikasjon og Corporate Affairs og Legal Affairs skulle samles under én ledelse.

– Endringen vil bidra til å styrke koordinering av og mellom konsernets fellesfunksjoner. Orklas konsernfunksjoner er meget kompetente og vil være viktige pådrivere i utviklingen av konsernet fremover, herunder hjelpe oss å utnytte våre stordriftsfordeler og realisere synergier raskere, sa Ruzicka i meldingen.Vurdert i 2005 og 2010

Orkla hadde en omsetning på 30 milliarder kroner i 2014. Selskapet har 28 000 ansatte. Ifølge Dagens Næringsliv prøvde Hagen å få Ruzicka innsatt som konsernsjef allerede i 2005. Den gangen ble han vurdert og funnet for lett. Også i 2010 skal navnet hans ha stått på blokka til Orkla-styret.

Gjennom et langt og tett samarbeid med Ruzicka visste Hagen hva Ruzicka sto for. Det var spesielt én egenskap Hagen trakk frem da Ruzicka ble presentert som den nye Orkla-sjefen:

– Han er en kjøpmann, en skikkelig kremmer. Det er derfor vi har valgt Peter Ruzicka, sa Hagen til Aftenposten den gangen.

Resultater

Med et vanskelig utgangspunkt, og kontroversielle beslutninger å implementere, får likevel Ruzicka gode skussmål av ansatte i Orkla for resultatene han har skapt. Han skårer i tillegg høyt på resultatoppnåelse blant alle ekspertene Ukeavisen Ledelse har snakket med.

– Han har klart å nå målsetningene, har fått med seg både ledergruppen og ansatte og har samtidig fått opp aksjekursen, sier en representant for de ansatte i selskapet.

I lys av restruktureringene, strategiskiftet og støyen dette medførte blant de ansatte har Peter Ruzicka løftet aksjekursen fra 50 til 70 kroner.

– Det er eier og styreleder Stein Erik Hagen godt fornøyd med, sier en ekspert på foretaksøkonomi ved en av landets høyskoler.

En kommunikasjonsekspert, med god kunnskap om dagligvarehandelen, påpeker at Ruzicka har omstilt Orkla på en god måte, men at ikke alle omstillingene han tidligere har vært involvert i har vært like godt håndtert. Eksperten sikter da til omstillingene i Rimi og Ica, fra hans tid som Hakon-sjef.

En tidligere lederkollega forteller at Ruzicka sto for de beste resultatene Hakon Gruppen noen gang hadde sett.

– Også i Orkla har det vært utbytte hele veien. Mange vet kanskje ikke at han, med hell, også snudde helt rundt på Jernia – der han kuttet halve sortimentet – fra 20 000 til 10 000, sier den tidligere kollegaen.

En BI-professor peker på at beslutningene som tas i Orkla er gode og fremtidsorienterte. Det går bra med bedriften.

– Det skal Ruzicka ha anerkjennelse for, sier BI-professoren.

– Står opp mot Hagen

Ifølge Ukeavisen Ledelses kilder er Peter Ruzicka langt fra den nikkedukken man kan få inntrykk av når man leser næringslivsavisene. Som Orkla-sjef har han allerede stått opp mot Hagen og kjempet for sin egen linje i omstillingsprosessen selskapet står i.

– Han er i en real sandwich-skvis, men har vært nødt til å stå opp mot Hagen for å klare å gjennomføre betydelige deler av omstillingsprosessen. Ruzicka er dyktig på forankringsdelen av omstilling, og får med seg de ansatte gjennom å konseptualisere og å bygge enhet og identitet. Han har blant annet trykket på for at de ansatte skal føle at de jobber i Orkla, og ikke i Stabburet, eksemplifiserer en kommunikasjonsekpert.

– Det var opp, ned og uro før Ruzicka tok over Orkla. Han har klart å roe det ned, uten å rette fokus mot seg selv, sier en BI-professor.

Det styrkede merkevarefokuset til Orkla er nå blant annet synlig på Grandiosa-pakkene. Tidligere var bare Stabburet-navnet på pakkene. Dette er et symbolsk grep fra Ruzicka – på at han leder prosessen med et sterkere trykk på merkevarer, mener en leder i et kommunikasjonsbyrå.

En ekspert på foretaksøkonomi påpeker at Ruzicka tidligere har sittet i styret til Orkla, og beskriver omstillingsprosessen selskapet går igjennom som voldsom.

– Ruzicka har ikke bestemt alt. Orkla tapte mye på Rec, og har solgt seg ut av Borregaard, sier han.

En representant for de ansatte i Orkla forteller at Ruzicka er meget dyktig til å forklare dem som skal implementere endringene i selskapet hva som bør gjøres.

– Den inkluderende måten han kommuniserer dette på, bidrar til at han har fått med seg enda flere ansatte på omstillingen, sier ansattrepresentanten.

Innovasjon

Det er delte meninger om hvor innovativ Ruzicka er som leder. Mange peker på at produktene og bransjene selskapet opererer i ikke stimulerer til særlig innovative ideer, mens andre understreker at både beslutningene, og verktøyene som klargjøres for å treffe dem, er fremtidsrettede og innovative. Egenskaper som kreativitet og innovasjon skårer han gjennomsnittlig på blant ekspertene:

– Han er opptatt av å bygge it-løsninger og samhandlingsplattformer. Det er ikke lett når du sitter på gamle merkevarer og inngrodde systemer. Samtidig er han dyktig til å involvere folk som har kompetanse innen innovasjon, sier en kommunikasjonsekspert.

Eksperten på foretaksøkonomi beskriver nytenkingen i Orkla som kvasi-innovasjon:

– Innovasjon er så mangt. Det Orkla gjør, er stort sett det samme som alle andre. De har riktignok startet en kosmetikkjede, men det er egentlig en etterligning av Unilever. Han er bare kvasi-innovativ, sier han.

Han støttes av en leder for et hodejegerbyrå, som legger til at Ruzicka er mer en rendyrker enn en nytenker.

– Han er ikke først og fremst kjent for innovasjon, sier hodejegeren.

En ledelsesrådgiver påpeker at Ruzicka er en outsider som har kommet seg opp og frem, og som vet å dra veksler på dyktige folk rundt seg.

– Han har pådriverevner, og er en bygger. Han kan oppnå innovative resultater med kreative krefter rundt seg. Det er også innovasjon, sier han.

En leder for et kommunikasjonsbyrå stiller spørsmål om det er behov for at han skal ha innovative egenskaper:

– Han er en gjennomfører som også setter i gang tiltak. Styret skal være en bedrifts strategiske lederskap. Ruzicka er lojal overfor styrets beslutninger, men er ikke nødvendigvis hjernen bak dem, sier kommunikasjonslederen.

Kommunikasjon

– Når han kommer inn i en bedrift, tar han action med en gang, sier en tidligere lederkollega av Peter Ruzicka.

Får å få folk med seg når beslutninger skal implementeres, er det viktig at endringene blir kommunisert på en god måte til de ansatte. Ekspertene Ukeavisen Ledelse har snakket med er enige om at Ruzickas kommunikasjonsevner er upåklagelige, spesielt i forhold til kommunikasjonen internt i bedriften. Det er som kommunikator han skårer høyest.

– Han er hardhudet, og er vant med tøffe forhandlinger, sier en rektor ved en av landets høyskoler.

– Den vellykede implementeringen av det Korsvold banket igjennom viser at han er tydelig og gjør seg forstått internt, sier en hodejeger.

En professor i prosjektledelse og entreprenørskap forteller at Ruzicka er rett frem og tydelig i sin kommunikasjon.

– Han har naturligere egenskaper innen kommunikasjon. Form er også viktig, og han har en sympatisk måte å fremføre budskapet sitt på, sier professoren.

En tidligere kollega av Ruzicka forteller at han alltid er ærlig i sin kommunikasjon – tydelig opptatt av at budskapet både kommer frem og blir forstått.

– Du ser det på måten han går på. Han bruker svært lange skritt, selv om han er liten av vekst. Det er tydelighet, vilje og fremtidsrettethet i mannen, sier kollegaen.

En omdømmeekspert understreker at Ruzickas kommunikasjon har bidratt til at de ansatte trives på jobb, til tross for de tøffe omstillingsprosessene selskapet har vært gjennom. Bedriften er ikke lenger preget av støy.

Frigjort? Peter Ruzicka har jobbet tett med og for Stein Erik Hagen i en årrekke. Noen mener han stort sett bare gjør som Hagen sier, andre i Ukeavisen Ledelses ekspertpanel påpeker at Ruzicka på langt nær er en nikkedukke.

Besluttsomhet

Selv om Peter Ruzicka får gode karakterer på besluttsomhet og bruk av makt, er ekspertene uenige om hvem som egentlig står for besluttsomheten.

– Ruzicka virker som en besluttsom leder utad, men er nok aldri mer besluttsom enn det sjefen Hagen tillater. Rollen hans virker mer som en partner for Hagen, og det er vanskelig å si hva som er egenprodusert, sier en ekspert på dagligvarebransjen.

Han får støtte av en kommunikasjonsekspert, som påpeker at makt for Ruzicka er makt backet av Hagen.

– Det betyr ikke at Ruzicka ikke tar noen runder med Hagen dersom han er uenig. Å våge å ta en fight med Hagen vitner om besluttsomhet, men det finnes mange tøffere ledere enn Peter Ruzicka, sier kommunikasjonseksperten.

Andre eksperter peker på at Ruzicka sørger for det blir unødvendig å bruke makt. Han legger i stedet ressursene i å avklare situasjonen på forhånd. Det gjøres blant annet gjennom god kommunikasjon.

– Han unngår misforståelser på grunn av sin tydelige og kommunikative stil, sier en representant for de ansatte i en av bedriftene Ruzicka har ledet.

En hodejeger minner om at det fortsatt pågår omstillinger i Orkla, og at Ruzicka har alt som skal til for å gjennomføre dem.

– For ham blir besluttsomhet og maktutøvelse en balansegang mellom å være en nikkedukke for eieren og en handlekraftig leder. Han er kapabel til å finne denne balansen, sier hodejegeren.

En ledelsesrådgiver forteller at Ruzicka har lært mye om både makt og besluttsomhet av Stein Erik Hagen. En professor i prosjektledelse og entreprenørskap trekker frem Ruzickas utholdenhet, og at det virker som om han er sterk nok til å overleve alt.

– Han er en svært besluttsom leder, men ikke en maktmisbruker. Han skjuler imidlertid ikke hva han vil oppnå, og man må være både døv og blind for ikke å forstå ham, sier en representant for de ansatte i Orkla.

En BI-professor poengterer at Orkla har sterke fagforeningskrefter, og at Ruzicka er flink til å opptre ryddig internt.

– Han treffer beslutninger som de ansatte er fornøyde med, sier BI-professoren.

Konflikter

Som leder for en bedrift som står midt i en omstillingsprosess, og som har 28 000 ansatte, er det vanskelig å unngå konflikter. Ekspertene Ukeavisen Ledelse har intervjuet gir Ruzicka høye karakterer på konflikthåndtering, og peker på at han har lykkes med å skape ro i bedriften etter Korsvolds kontroversielle grep. Ruzicka har likevel måttet håndtere sin del av konflikter.

– Det har vært konflikter i Stabburet-delen av konsernet. Selv om de ønsket det, ble de ikke samlokalisert med konsernet i Oslo. Likevel har Ruzicka klart å drive dette prosjektet videre på en god måte, sier en kommunikasjonsekspert med gode kunnskaper om bransjen.

Mange av ekspertene peker på at Ruzicka har en evne til å rydde unna problemene før de oppstår.

– Det klarer han fordi han er flink til å kommunisere internt. Han kom til en lederjobb der andre ledere har kommet og gått, men har klart å bevare roen, sier en førsteamanuensis på BI.

En tidligere lederkollega mener Ruzicka er for omgjengelig til at konflikter i det hele tatt kan utarte seg.

– Han klarer å unngå å komme i de situasjonene fordi han er så klar og tydelig. Han er glassklar i sin kommunikasjon, og legger vekt på gjennomførbarhet. Misforståelsene unngås, sier den tidligere kollegaen.

En leder for et kommunikasjonsbyrå forteller at han beveger seg i et konfliktfylt landskap, og at han vet hvordan han skal manøvrere i det.

– Han er flink til å løse eventuelle uenigheter tidlig, og en av hans fremste egenskaper er å fokusere på det viktige, sier byrålederen.

– Motivator

Det er bred enighet om at Peter Ruzicka er en naturlig motivator. I tillegg seiler han og aksjekursen i medvind for tiden. Han har fått gjennomslag for at Orkla skal være en merkevareprodusent, og ikke lenger et konglomerat som favner medievirksomhet, finans og industri.

Ifølge en ekspert på dagligvarebransjen er det ingen enkel oppgave bare å bestemme seg for et sterkere merkevarefokus. Orkla konkurrerer tross alt mot de største selskapene i verden om det nordiske markedet.

– Stabburet, Kims og Nidar har sterke posisjoner både i Norge og Skandinavia. Det er tøft nok å være best i de markedene. Orkla har styrket seg innen merkevarer i forbrukermarkedet, sier eksperten.

Tidligere og nåværende kollegaer fokuserer på Ruzickas evne til å gi ansvar. Med ansvar følger motivasjon og vilje til å yte ekstra innsats.

– Han tør å gi folk både makt og myndighet. Da jeg jobbet sammen med ham fikk jeg det fulle og hele ansvaret for mitt område. Dersom jeg havnet i konflikter, fikk jeg beskjed om å rydde opp selv. Det vokste jeg på, sier den tidligere lederkollegaen.

En representant for de ansatte peker på at Ruzicka har meget gode evner til å inkludere de ansatte.

– Folk får virkelig lyst til å utføre oppgavene de blir satt til, og han er flink til å gi tydelig informasjon, sier den ansatte.

En BI-professor forteller at Ruzicka har innført noe nytt og positivt i Orkla: sunnere mat.

– De ansatte blir mer positive av dette. Han viser at han står for noe positivt, og tar gode strategiske beslutninger som bidrar til å holde motivasjonen oppe, sier professoren.

Ekspertene som ikke gir ham toppkarakterer erkjenner likevel at Ruzicka er dyktig til å motivere.

– Det er kanskje ikke hans sterkeste side. Eksternt virker han litt grå og kjedelig, sier en ledelsesrådgiver.

– Han er ingen visjonær evangelist, men har likevel kommet til sin rett, sier en hodejeger.

De fleste Ukeavisen Ledelse har snakket med presiserer imidlertid at han er flink til å få med seg folk – både ledelse og ansatte.

– Han har klart å snu pendelen, riktignok under spesielle forutsetninger. Han er flink til å gi sjanser til ledere nedover i systemet, sier en byråleder i kommunikasjonsbransjen.

Omdømme

Mange mener Peter Ruzicka er en leder som bidrar til et godt omdømme for Orkla. Han er ikke flamboyant, lufter ikke problemer i offentligheten og han har bidratt til at støyen rundt selskapet har roet seg. Han er en profesjonell leder som ikke trår feil.

Korrektheten i det offentlige, som mange mener er hans styrke, er også noe han får kritikk for:

– Han gjør ingen store tabber, og holder seg alltid på matta. Han er imidlertid for lite synlig i offentligheten og deltar i altfor liten grad i bransje- og industridebatter. På en måte melder han seg helt ut, og det kan være en farlig strategi over tid. Han oppleves litt som en kameleon, og derfor kan det bli vanskelig for ham å bygge det omdømmet Orkla fortjener, sier en kommunikasjonsekspert.

Men mange mener at Ruzicka bidrar til å styrke omdømmet til Orkla.

– Han representerer selskapet på en svært god måte. Da han gjennomførte tredje kvartalsrapport på prikkfri engelsk var det nesten ingen spørsmål fra finansjournalistene etterpå. Han både representerer og leverer godt, selv om Lilleborg har vært på vikende front. Nå har kursen gått opp med 1,50 kroner. Ruzicka har definitivt tillit blant analytikerne, sier en dagligvareekspert.

En tidligere lederkollega mener Ruzicka muligens trives best med den interne jobbingen, og at han kan virke litt nervøs i offentligheten.

– Men det er liten tvil om at arbeidet han har utført har bidratt til at Orkla har et svært godt omdømme i dagligvarebransjen og i offentligheten for øvrig, sier den tidligere kollegaen.

En ledelsesrådgiver mener han bevisst har valgt å bruke de første 15 månedene på å prioritere internt arbeid.

– Han er ikke veldig synlig i media, sier rådgiveren.

Andre påpeker at Ruzicka er synlig eksternt, men på andre arenaer enn man er vant med.

– Han velger selv hvordan han ønsker å nå ut, og bruker blant annet Facebook flittig. Dessuten har Orkla utviklet en av landets beste nettsider, sier en førsteamanuensis ved BI.

Etikk og verdiorientering

Ifølge ekspertenes vurderinger oser det sunnhet, positivitet, sunt verdisyn og samfunnsansvar av Peter Ruzicka. Han kan oppsummeres som skikkeligheten selv, ikke en leder med spissformuleringer. Han er dempet, ryddig og grundig. Kort sagt er han ikke typen som ville finne på å kjøpe en seilbåt for deretter å prøve å dytte den inn i firmaregnskapet, som en kommunikasjonsrådgiver formulerte det.

Selv om han skårer høyt på etisk bevissthet, integritet og verdiorientering finnes det kritikk. Den går først og fremst på manglende synlighet eksternt og forholdet til Stein Erik Hagen.

– Det er ikke innenfor etikk og moral han har sine sterkeste sider. Det handler mer om smidighet og hvordan han kan tjene penger til eierne slik at han kan beholde arbeidsplasser. Det er han riktignok svært dyktig til, sier en rektor ved en av landets høyskoler.

Når det gjelder etikk har han sørget for å fjerne palmeolje og salt fra produktene. Dette er store grep som koster bedriften mye penger. Det er ikke en gang sikkert at det er dette kunden vil. I tillegg er Ruzicka med i FNs Global Compact, der han gjør en troverdig innsats, sier en ekspert på foretaksøkonomi.

– Ruzicka står for positivitet og har et sunt verdisyn. Han jobber for at Orkla skal ta samfunnsansvar, sier en BI-professor.

Sosiale egenskaper

Flere Ukeavisen Ledelse har intervjuet minner om at Ruzicka ikke hadde nådd så langt som han har gjort uten å inneha svært gode sosiale egenskaper. De mener han har gode rutiner for samarbeid, kontakt med fagforeninger og leverandører.

– Det er summen av dette som utgjør lederstilen hans, sammen med råskap og kynisme, sier en høyskolerektor.

En byråleder i kommunikasjonsbransjen forteller at Ruzicka er flink med mennesker, og at han derfor kommer til å lykkes med omstillingsprosessen han er inne i.

En tidligere lederkollega beskriver ham som en empatisk leder. Han er «en av gutta», og liker å fleipe, tulle og le.

– Både Peter og Stein Erik gir folk mye myndighet og ansvar. Da lærer man å våge mer. Det er slike ledere du liker å jobbe sammen med, sier eks-kollegaen.

Andre beskriver Ruzicka mer som en disppelfigur, som har blitt dyrket av sjefen.

– Det kan være en bra ting, men slike ledere kan lett bli for avhengige av sjefen sin. Hva skjer når Hagen trekker seg tilbake? Det er forskjell på å være den som skaper situasjonene og det å bli skapt av situasjonene. Jeg frykter Ruzicka er mer i sistnevnte kategori, sier en ledelserådgiver.

– Han har overlevd i toppstillinger svært lenge, og er nødt til å ha tilegnet seg sosiale ferdigheter. Jeg har et godt inntrykk av ham, og han har utviklet en sympatisk væremåte som kan ha bidratt til at han har roet ned situasjonen i selskapet, sier en ledelsesprofessor.

«Både Peter og Stein Erik gir folk mye myndighet og ansvar. Da lærer man å våge mer. Det er slike ledere du liker å jobbe sammen med.»
Tidligere lederkollega av Peter Ruzicka

Toppsjefen: Peter Ruzicka

Oppnår gode økonomiske resultater over tid: 8,0

I stand til å gjennomføre omstillinger: 8,0

Nytenkende, kreativ, pådriver for innovasjon: 5,5

Kommuniserer tydelig, gjør seg strategisk forstått internt: 8,5

Er besluttsom, og kan bruke makt om nødvendig: 8,5

Løser konflikter på konstruktiv måte: 8,0

Skaper motivasjon, innsatsvilje og lagånd og får det beste ut av medarbeiderne: 8,0

Gir bedriften positivt omdømme i offentligheten: 8,0

Har høy integritet, etisk bevissthet og er verdiorientert: 7,5

Har sosial teft, et realistisk selvbilde, inviterer til nærhet,

forstår seg på mennesker og kommer godt ut av det med de fleste: 7,5

Antall poeng totalt (av 100 mulige): 78,0

Utvalgte tidligere toppsjef-vurderinger:

Næringslivsledere:

Rune Bjerke: 85,0

Kristin Skogen Lund: 83,5

Svein R. Brandtzæg: 80,0

Olav Thon: 79,0

Ole Robert Reitan: 78,0

Børge Brende: 77,5

Åse Aulie Michelet: 77,5

Einar Enger: 77,0

Bjørn Kjos: 77,0

Petter Stordalen: 76,0

Geir isaksen: 74,0

Eivind Reiten: 74,0

Gunn Wærsted: 73,0

Alf Hildrum: 69,0

Jon Fredrik Baksaas: 60,0

Politiske ledere:

Jonas Gahr Støre: 79,5

Kristin Clemet: 76,0

Jens Stoltenberg: 73,0

Erna Solberg: 70,5

Siv Jensen: 67,5

Gerd-Liv Valla: 65,0

Trond Giske: 60,0

Andre ledere:

Åge Hareide: 77,0

Gro Harlem Brundtland: 74,5

John Gordon Bernander: 72,0

Svein Gjerdrem: 72,0

Tor Johan Saglie: 71,0

Yngve Hallén: 66,0

Powered by Labrador CMS