Annonse
Verdensmester i sjakk Magnus Carlsen og lederen i det internasjonale sjakkforbundet Kirsan Ilyumzhinov. Foto: NTB Scanpix

Lederen i FIDE anklages av USA for å ha bistått Assad

Den forhenværende presidenten i Kalmykia og leder i det internasjonale sjakkforbundet FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, har blitt lagt under amerikanske sanskjoner etter at det amerikanske finansderpartementet bestemte at han hadde vært delaktig i å hjelpe syriske myndigheter

– Illyumzhinov har hjulpet eller opptredt på vegne av den syriske regjeringen og den syriske sentralbanken, heter det i en pressemelding fra Treasury.

Nå kan ingen amerikanere inngå noen form for transaksjoner med Ilyumzhinov eller noen av de andre som ble omfattet av tiltaket blant annet en syrisk forretningsmann som har opptredt som bindeledd hver gang det syriske regimet har kjøpt olje av IS.

Ilyumzhinov har lenge blitt anklaget for å bruke korrupsjon for å bli gjenvalgt som leder av FIDE.

Treasury skriver videre at en av Ilyumzhinovs rådgivere ble dømt for mord på en journalist i 1999. Journalisten undersøkte blant annet en rekke offshore-kontoer tilknyttet Ilyumzhinov.

– Jeg har ingen planer om å avlyse min planlagte tur til USA de kommende ukene, sier Ilyumzhinov i en kommentar gjengitt i Financial Times.

 

Annonse
Annonse