Europa

En stadig større strøm av flyktninger og migranter kommer til Europa hver dag. Her fra Makedonia, der tusenvis av migranter står i kø for å bli registrert.

Merkel og Hollande skal diskutere migrantkrisen

Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel skal mandag diskutere håndtering av flyktning- og migrantkrisen i Europa.

Publisert Sist oppdatert
Det opplyser Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius.

I juni avviste EU-landene kommisjonspresident Jean-Claude Junckers forsøk på å innføre en obligatorisk kvote for hvor mange flyktninger og migranter hvert EU-land skal ta imot.

Kvotene skulle bidra til å få viderefordelt de titusenvis av flyktningene og migrantene som ankommer den greske og italienske kysten. (©NTB)

Fakta om migrantkrisen ved Middelhavet

  • Så langt i år har over 264.500 flyktninger og migranter klart å krysse Middelhavet ifølge UNHCR. Derav 158.456 til Hellas, rundt 108.000 til Italia, 1.953 til Spania og 94 til Malta.
  • Over 2.300 migranter er bekreftet å ha mistet livet i forsøket på krysse Middelhavet så langt i år, de fleste på vei fra Nord-Afrika til Italia og Hellas. Rundt 188.000 har blitt berget.
  • Tallet på flyktninger økte kraftig fra 60.000 i 2013 til over 200.000 i fjor. Rundt 3.500 personer omkom i løpet av fjoråret.
  • Dødstallene steg drastisk da det EU-ledede patruljeringsoppdraget Triton erstattet det mer omfattende italienske Mare Nostrum-programmet i fjor.
  • 23. april bestemte EU seg for å tredoble støtten til operasjon Triton, noe som brakte innsatsen på nivå med Mare Nostrum. Norge bistår med lasteskipet Siem Pilot og ei redningsskøyte.
  • Det har vært en kraftig økning av antall migranter som kommer landruten gjennom Tyrkia og derfra den relativt korte sjøveien til Kos, Lesvos og andre greske øyer.
  • De fleste som ankommer Hellas og Italia, tar veien videre nordover for å søke asyl. En av rutene går gjennom Makedonia, som så langt i år har registrert 44.000 migranter, de aller fleste av dem syrere. (©NTB)
Powered by Labrador CMS