Nyskaping

Nå kommer kontraktenes Bitcoin

Smarte kontrakter er en ny teknologi med potensielt enorme konsekvenser.

Publisert Sist oppdatert

I likhet med Bitcoin, en digital valuta som krypteres og derfor kan sendes fra person til person uten myndighetenes innsyn, er også smarte kontrakter kryptert informasjon, men teknologien har tatt noen ekstra skritt siden Bitcoins spede begynnelse for fem år siden.

Smarte kontrakter er nemlig små dataprogrammer selv, de kan for eksempel programmeres til å holde på en avtalt sum som skal utbetales når den ene partens oppdrag er blitt utført av den andre parten, og kun da. Den smarte kontrakten kan selv verifisere om oppdraget er blitt utført. Dermed blir blant annet advokater og bedrifter som vanligvis opptrer som mellomledd mellom partene unødvendig.

Men som alltid med ny teknologi kan den også brukes til uredelige formål.
MIT Technology Review ser for seg at smarte kontrakter, i likhet med Bitcoin, først blir tatt i bruk av skurker som gjerne har litt mer problemer med å stole på hverandre i utgangspunktet. For eksempel kan kontraktene enkelt tas i bruk av leiemordere. Oppdragsgiver setter pengene inn i den krypterte kontrakten, når kontrakten oppdager nyhetsoppslag om at personen er død, utbetales pengene.

Ari Juels ved Cornell University har forsket på slike digitale kontrakter og hva som må til for at de skal tas i bruk av kriminelle. Han og kollegaene ønsker å spre oppmerksomhet rundt denne teknologien og at den kan gjøre skade.

Powered by Labrador CMS