Samfunnsstyring

Slike opptog blir stadig oftere å se i amerikanske byer.

Økende homotoleranse i USA

Yngre generasjoner er markant mer tolerante overfor homofili og sex før ekteskap viser en ny amerikanske studie. Fra 1993 til 2012 gikk toleransen for homofile forhold opp fra 13 til 44 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Studien, som nylig er publisert i det amerikanske forskningstidsskriftet Archives of sexual behavior, slår fast at homofili er mye mer akseptert i dag enn for 40 år siden, skriver forksning.no, på tross av mange og høylytte protester fra et utall religiøse grupper. I tillegg synes de fleste amerikanerne det er greit med sex før ekteskap og flere partnere. Utroskap er derimot mindre godtatt. Studien pågikk fra 1972 til 2012, hvor mer enn 33 000 amerikanere fra ulike deler av landet ble intervjuet.

– Forandringene har stort sett bare med generasjoner å gjøre, sier Jean Twenge, én av forskerne bak studien, i en pressemelding.

For eksempel så de størst forandring mellom generasjonen født tidlig på 1900-tallet og de som var født mellom 40- og 50-tallet. Men barna født mellom 80- og 90-tallet hadde større aksept enn sine foreldre fra 60-tallet.

– Dette viser at vi utvikler våre holdninger til seksualitet når vi er unge, heller enn at alle i alle aldre forandrer samtidig, tror Twenge.

Barn fra 80- og 90-tallet har større aksept for utenomekteskapelig sex enn sine forgjengere, men har likevel færre seksualpartnere enn generasjonen fra 60-tallet. Det stemmer overens med inntrykket de gir av å være en mer tolerant, individualistisk generasjon som aksepterer andres valg.

Samtidig viser studien av tallet for hvor mange som synes det er greit med utroskap har sunket fra fire prosent til én prosent.

Homokristne i skjul

Selv om USA er blitt mer tolerant overfor homser og lesber, er det fortsatt vanskelig for mange på den religiøs høyresiden å aksepterer sin legning. Det fikk den kjente amerikanske evangelisten og homomotstanderen Ted Haggard, også kjent som Pastor Ted, erfare. I november 2006 var katastrofen et faktum da det kjent at han hadde hatt sex med den mannlige massøren Mike Jones. Jones hevdet at Haggard i en periode på tre år hadde betalt for seksuelle tjenester. Selv om pastoren først nektet, innrømmet han i ettertid langt på vei forholdet. Historien er slett ikke unik. Blant profilerte homomotstandere som i hemmelighet har vært tiltrukket av menn, finnes også flere konservative amerikanske politikerne som George Rekers, Roy Ashburn, James E. West og Richard Curtis.

En annen amerikansk studie fra University of Rochester påviste at mennesker med en undertrykt tiltrekning mot samme kjønn har en større tendens til homofobi.

Powered by Labrador CMS