Europa

Opprør mot Hellas-pakke blant Merkels egne

Alt tyder på at Forbundsdagen i Tyskland vedtar den nye lånepakken for Hellas. Spenningen er snarere knyttet til hvor mange i Angela Merkels eget parti som gjør opprør.

Publisert Sist oppdatert

Under åpningen av debatten onsdag sa finansminister Wolfgang Schäuble at det ville være «uansvarlig» ikke å hjelpe Hellas.

Den tredje lånepakken for Hellas behandles i disse dager i flere av EU-landenes nasjonalforsamlinger. Tirsdag ble den vedtatt i Madrid, onsdag står Tyskland og Nederland for tur. Pakken er også vedtatt i Estland, Latvia, Litauen, Finland og Østerrike.

Tone flagg

I Berlin synes det ikke å være noen uro i regjeringskontorene for voteringen som sådan, siden både sosialdemokratene, som er i koalisjon med CDU/CSU, og opposisjonspartiet De grønne vil støtte lånepakken.

Merkels gruppe i Forbundsdagen teller 311 representanter, og av dem har 56 gjort det klart at de vil stemme nei til lånepakken. Fire vil avstå fra å stemme. CDU og det bayerske søsterpartiet CSU hadde tirsdag gruppemøter der alle ble bedt om å tone flagg.

Motstand

Tallet på 60 er i så fall identisk med det mindretallet i partiet som i juli stemte imot at Tyskland skulle innlede forhandlinger om en ny lånepakken. Motstanderne viser til sterk motstand i den tyske befolkning mot nye overføringer av tyske skattepenger til Hellas.

Avstemningen i Berlin onsdag kommer bare dagen før fristen utløper for Hellas til å betale inn 3,4 milliarder euro til Den europeiske sentralbank. Uten en godkjennelse i Forbundsdagen vil ikke Hellas klare sine forpliktelser.

Krisen i Hellas

  • Hellas har siden 2010 fått kriselån fra EU, Det internationale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) for å unngå konkurs. Lånene setter krav om nedskjæringer og reformer.
  • Hellas og EU ble ikke enige om en avtale om å forlenge låneprogrammet før det utløp 1. juli. Samtidig misligholdt Hellas et låneavdrag til IMF. Bankene ble holdt stengt fram til 20. juli, og børsen fram til mandag 3. august.
  • Etter nye forhandlinger gikk regjeringen likevel med på kravene, som ble vedtatt av den greske nasjonalforsamlingen 15. juli, til tross for at en rekke medlemmer av hans eget parti stemte mot.
  • Hellas forhandler nå med EU og IMF om en ny lånepakke på inntil 86 milliarder euro. Partene er enige om budsjettmål for Hellas for de kommende årene.
  • Den greske nasjonalforsamlingen godkjente avtalen fredag, og det er ventet at eurosonens finansministre vil gjøre det samme.
Powered by Labrador CMS