Samfunnsansvar

Investeringer i solceller og annen fornybar energi vil få Ciceros mørkegrønne rangering.

Rangerer grønne obligasjoner

En av verdens ledende eksperter på grønne obligasjoner er det norske senteret for klimaforskning Cicero. Grønne obligasjoner vokser friskt for tiden. Nå finjusterer Cicero regelverket sitt.

Publisert Sist oppdatert

Markedet for grønne obligasjoner, lån som øremerkes til spesielt miljøvennlige prosjekter, er ventet å tredoble seg i 2015. Svenske kommuner har kastet seg over ordningen.

Og Kommunalbanken, som i dag arrangerer sin årlige konferanse, var tidlig ute med å utstede en egen grønn obligasjon i Norge. Storebrand bruker dem i sine bærekraftige porteføljer, og Oslo kommune har vist interesse.

Cicero senter for klimaforskning har etablert seg som verdensledende på å gi bemerkninger på prosjektenes klimavennlighet. Nå lanserer Cicero en rangering av de grønne obligasjonene for å vise at det er forskjell på grønne prosjekter.

Tre nyanser grønt

- Våre nyanser av grønt skal gi investorene en bedre indikasjon på hvor grønne prosjektene de investerer i faktisk er. Basert på syv års erfaring med å evaluere grønne obligasjoner ønsker vi nå å gi enda mer innsikt i markedet for vurderinger, sa Ciceros leder Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Rangeringen skiller nå mellom mørkegrønt, medium grønt og lysegrønt. For at Cicero skal gi den mørkeste fargen på obligasjonen, må prosjektet være en langsiktig klimaløsning for 2050. Det er i denne kategorien vi finner investeringer i fornybar energi. Medium grønt indikerer at prosjektet tar oss med et stykke på veien mot 2050. For eksempel vil investeringer i bærekraftige bygg med gode energieffektivitetstiltak få denne fargen. Mens lysegrønt kun er prosjekter med kortvarig gevinst som ikke bidrar til å løse langsiktige problemer. Det kan for eksempel være energieffektiviseringstiltak i industrien som reduserer klimautslipp på kort sikt, men ikke bidrar til det grønne skiftet.

Powered by Labrador CMS