Samfunn

Tyler Cowen

Rattsøs kilde spår norsk nedgang

Økonomiprofessor Tyler Cowen som er brukt som referanse i produktivitetskommisjonen, kommenterer norsk økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Professor i økonomi Tyler Cowan er kommentator i New York Times og mest kjent for flere bøker om teknologisk stagnasjon og for bloggen Marginal Revolution. Han er blitt kalt vår tids mest innflytelsesrike økonom.

Cowen har en doktorgrad fra Harvard og jobber til daglig som leder for tenketanken Mercatus Center tilknyttet George Mason Universitetet. Senteret har som formål å spre frimarkedstankegang og har sin opprinnelse i de styrtrike Koch-brødrene.

Cowen har etter hvert bygget seg opp en solid leserskare, også i Norge. Han siste bok, "Average is Over" beskriver en fremtid der verden er delt mellom en liten, supersmart og rik elite og de fattige massene hvis jobber nå utføres av roboter. Denne boken er brukt som en av referansene i Produktivitetskommisjonens rapport.

Cowen følger godt med på hva som skjer i Skandinavia, og han har besøkt Norge flere ganger. (Han likte Bergen best. Sidegatene fra Carl Johan hadde elendig kinamat). Han var tidlig ut med å erklære at Magnus Carlsen kom til å bli verdens beste sjakkspiller, og kalte Karl Ove Knausgaards Min Kamp den beste boken i Europa på 50 år lenge før den ble anmeldt av magasinet New Yorker.

I dag tar Cowen for seg norsk økonomi på bloggen sin med undertittel "Er Norge økonomisk overvurdert?".

I anlysen merker han seg at oljesektoren utgjør rundt 21 prosent av bnp, og at oljeproduksjonen har falt siden tidlig på 2000-tallet. Han viser også til produktivtetskommisjonens rapport og trekker frem de enorme kostnadsoverskridelsene på offentlige byggeprosjekter. At det høye forbruk er finansiert med gjeld og at landet er så godt som avindustrialisert teller negativt.

Han tar debatten om tiggeforbud, og det faktum at Norge kun har rundt 1000 tiggende Rom-folk i gatene, som et tegn på at vi som nasjon er dårlige på å takle konflikt.

På den positive siden trekker han frem oljefondet og at vi allerede er svært rike, med en bnp per innbygger på over 100 000 dollar.

På grunn av Carlsen og Knausgaard erklærte han nylig en norsk gullalder. Det gjør han ikke lenger.

Powered by Labrador CMS