Samfunn

Riksrevisor Foss vurderer å se på forsvarssalg

Bård Vegar Solhjell (SV) kaller sakene om Forsvarets salg til utlandet en skandale. Riksrevisoren vurderer om han også skal se på salgene, som skal opp til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Publisert Sist oppdatert
– Om det er regelverket som ikke fungerer, eller om det er dårlig politisk skjønn, det er vanskelig for meg å si, sier riksrevisor Per-Kristian Foss til Dagsavisen. Men han er nysgjerrig på hva som har gått galt.

– Jeg ser ikke bort fra at dette er en av de sakene som vil vekke interessen til kollegiet i Riksrevisjonen. Dette er en sak der samspillet mellom Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet er tema. Erfaringene viser at det ikke alltid fungerer så bra når ansvar er fordelt på to departementer, sier Foss.

Før saken kommer så langt, blir den høringsmat for kontrollkomiteen. Der må aktørene forklare seg for blant andre Solhjell, som sier han er rystet.

– Ordet skandale blir altfor ofte brukt. Men dette er virkelig en skandale, sier SV-politikeren til Dagsavisen. Han mener dette kan bli den viktigste høringen i perioden. En av sakene – salg av gamle jagerfly til USA – ligger sågar hos Økokrim.

– Det framstår som det har skjedd en gjennomført systemsvikt, sier Solhjell.

Han vil blant annet komme til bunns i om det norske våpeneksportregimet fungerer i det hele tatt. (©NTB)

Powered by Labrador CMS