Samfunn

Satser på sukkerfri fruktdrikke fremfor brusavgift

Stortinget har bedt regjeringen vurdere en særskilt brusavgift. Regjeringen svarer med å halvere avgiften for sukkerfri saft og sirup.

Publisert Sist oppdatert

Et avgiftsmessig skille i favør av saft og sirup uten tilsatt sukker vil stimulere til økt forbruk av slike produkter, konkluderer regjeringen i forslaget ti statsbudsjett for 2016. De håper dette kan bidra til redusert forbruk av sukker i drikkevarer. Usikre beregninger viser at dette kan gi 25 millioner i tapte skatteinntekter for staten.

I behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2015 vedtok Stortinget følgende «Flertallet ber regjeringen vurdere hvordan en særlig avgift på brus vil virke i et folkehelseperspektiv». Finansdepartementet har tolket vedtaket slik at man ønsker en vurdering av høyere avgiftssats på brus enn på annen alkoholfri drikke. Brus er som kjent en viktig kilde til overforbruk av sukker. Men skal brus avgiftslegges spesielt, vil det kreve en egen definisjon av «brus», påpeker departementet i forslaget til statsbudsjett for 2016. De mener det ikke er noen god helsemessig begrunnelse for et avgiftsmessig skille mellom kullsyreholdig og kullsyrefrie drikkevarer, som for eksempel kan medføre at kunstig søtet drikke med kullsyre kan få høyere avgift enn annen drikke med tilsatt sukker. Regjeringen derfor at en særlig avgift på brus ikke er et godt virkemiddel i et folkehelseperspektiv.

I stedet foreslår de å halvere avgiften for saft og sirup som er basert på frukt, bær eller grønnsaker uten tilsatt sukker. Dagens avgift på alkoholfrie drikkevarer omfatter nemlig også saft og sirup med tilsatt sukker eller kunstig søtstoff. Det tilsvarer 1,64 kroner per liter i 2016. Dette gjelder også usukret sirup som brukes i dispenser, fontener eller lignende. Saft og sirup med tilsatt sukker beholder ordinær avgiftssats.

Powered by Labrador CMS