Samfunn

Partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet foreslår en luftbro fra Kirkenes til asylsøkernes hjemland.

Sp vil ha luftbro fra Kirkenes

Senterpartiet foreslår å opprette en luftbro fra Kirkenes direkte til hjemlandene til dem som har ubegrunnede asylsøknader. Situasjonen er ekstraordinær og alvorlig, mener partiet.

Publisert Sist oppdatert

Senterpartiet la tirsdag fram et representantforslag i Stortinget om strakstiltak for å håndtere den sterkt økende asyltilstrømningen ved grenseovergangen på Storskog i Finnmark.

Forslagsstillerne er partileder Trygve Slagsvold Vedum, parlamentarisk leder Marit Arnstad og stortingsrepresentant Heidi Greni.

Ut etter 48 timer

– Situasjonen i Sør-Varanger er alvorlig og ekstraordinær. Både Sør-Varanger kommune og Øst-Finnmark politidistrikt har gjentatte ganger bedt om at det raskt settes inn større statlig innsats, og nå må staten tre støttende til, sier Vedum.

I tillegg til luftbroen vil Senterpartiet ha et eget UDI-kontor på Storskog som innen 48 timer kan sende tilbake dem som ikke har rett til asyl i Norge.

– Det vil sikre hurtig uttransportering av personer som ikke har rett til opphold i Norge, sier Vedum, som understreker at nasjonale hensyn nå fordrer raske og konstruktive løsninger, og at staten har et ansvar for situasjonen.

Statens ansvar

– Staten må selv iverksette nasjonale tiltak samtidig som det ytes hjelp til kommunen i den krisen vi nå ser i Sør-Varanger, sier Vedum.

Selv om det kommunale apparatet i Sør-Varanger arbeider på spreng, er det ikke skalert til å takle utfordringer av den typen vi nå ser, slår Sps parlamentariske leder fast.

– Kontrollen med grensepasseringer er i siste instans norske myndigheters ansvar, og Senterpartiet regner med at regjeringen til enhver tid besørger effektiv norsk grensekontroll, sier Marit Arnstad.

Powered by Labrador CMS