Alexis Tsipras

Tsipras vil halte videre

Overmakten må man bøye seg for. Alternativet er martyriet. Tsipras har valgt å bøye seg, folket ser ut til å følge etter. Tsipras vil være skipper fortsatt og styre etter en kurs han ikke tror fører fram. Merkelig, men forståelig, skriver redaktør Magne Lerø.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Alexis Tsipras led fullstendig nederlag i å forhandle fram en avtale med kreditorene som var i nærheten av hva han kunne tenke seg, var det nærliggende å stille spørsmål ved hvorvidt han ville trekke seg som statsminister denne uken.

Normal politisk logikk tilsier at man lar en annen slippe til når ens eget prosjekt har lidd skipsbrudd. I politikken er det imidlertid velgerne som er ens oppdragsgiver. Velgerne har ikke bedt Tsipras pakke seg ut av regjeringskontorene. Det er ingen som står klar til å overta. Etter at lederen for Nytt demokrati, Antonis Samaras, trakk seg etter folkeavstemningen forrige søndag, framstår Tsipras som den eneste politiske lederen som har bred oppslutning i folket. Samaras anbefalte det greske folket å si ja til tilbudet fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken. Han hevdet det var det eneste realistiske alternativet. Han fikk rett, og slik sett burde han overtatt som statsminister nå. Det vil ikke skje, fordi han ikke har den nødvendige tillit.

Tsipras led et ydmykende nederlag i forhandlingene med kreditorene sist helg. Noen hevder det var et kupp, mens Tsipras hevder det var reelle, men særdeles krevende forhandlinger.

– Dette handler ikke om å få Hellas på riktig spor. Dette er en ny Versailles-traktat, og statsministeren vet det, sa den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis, til den australske radiokanalen ABC mandag kveld. Han viser til fredsavtalen etter første verdenskrig som påla Tyskland å betale store beløp i krigserstatninger, noe som bidro til framveksten av ekstrem nasjonalisme i mellomkrigsårene. Han frykter avtalen mellom Hellas og kreditorene vil styrke de ytterliggående nasjonalistene.

Ytterliggående krefter

Så langt er det ikke noe som tyder på det, men det er et kjent fenomen at ytterliggående krefter styrker sin stilling når en økonomisk krise brer seg i et land.

Et betydelig antall av Syrizas representanter vil stemme mot avtalen i dag. Alt tyder likevel på Tsipras får det flertallet i nasjonalforsamlingen han trenger.

– Det verste en kaptein kan gjøre, er å forlate sitt skip under en storm. Jeg kommer ikke til å flykte. Jeg vil selv ta ansvar ved å undertegne en avtale jeg ikke tror på, men som jeg er forpliktet til å implementere.

Slik oppsummerte Tsipras situasjonene for velgerne på gresk TV i går kveld. Han fortalte også at han hadde hatt kontakt med ledelsen i Russland og Kina, men de var ikke rede til å stille opp finansielt for Hellas. Det var og er ikke noe alternativ til å inngå en avtale med kreditorene.

Alexis Tsipras gikk til valg på at det skulle settes en stopper for den politikken kreditorene har tvunget Hellas til føre de siste årene og har kritisert kreditorene sønder og sammen for den linjen de har lagt seg på. Han mener de driver Hellas i feil retning, gjelden øker og veksten uteblir.

Overmakten må man bøye seg for. Alternativet er martyriet. Tsipras har valgt å bøye seg, og synes ikke han kan stikke fra politikken med halen mellom beina.

Nå tvinges Tsipras til å en enda større dosering av den medisinen han mener ikke virker. Men det er ikke noe alternativ, sier han. Hellas står såpass svakt at de ikke har finansielle muskler til å innføre drakmer igjen. Det vi føre til fullstendig kollaps. Tsipras kan ikke annet enn å legge seg i Angela Merkels hender – og med en viss trygghet for at hun ikke kan ta ansvar for at Hellas går til grunne.

Tsipras lover å gjøre som han får beskjed om, men har sier altså åpent at han ikke tror på det opplegget kreditorene har skrudd sammen. Det fikk han i går delvis støtte fra IMF på. De sier nå rett ut at Hellas ikke vil klare seg med å få tilført 85 milliarder euro. Det vil føre til at gjelden vil øke betraktelig før de kan vente seg noe vekst i økonomien. Hellas må i praksis få strøket noen av gjelden sin for at opplegget skal fungere, sier IMF.

Tsipras hevder den låneavtalen Hellas nå ligger an til å få, er langt bedre enn den avtalen som ble avvist i folkeavstemningen. Da var det snakk om midlertidige lån for å bringe landet ut av en akutt økonomisk krise. Den nye avtalen har karakter av en plan for flere år framover for å få Hellas på beina igjen økonomisk. Han mener også kuttene vil ramme de rikeste i større grad enn tidligere.

Tar forbehold

Tsipras tar sine forbehold. Det er ikke hans politikk Hellas skal styres etter de nærmeste årene. Det er kreditorenes politikk. Hellas er gjort til en lyderike under EU der Tyskland dikterer hvilken politikk som skal føres. Angela Merkel har skaffet seg større fallhøyde eller Tsipras.

Alexis Tsipras har kjempet som en løve og tapt. Det er mange grekere som opplever at han har sviktet, de føler seg lurt og bedratt. Tsipras forsøker ikke å gå i rette med disse opplevelsene eller forsvare seg. Han har all mulig grunn til å føle det samme selv. Istedenfor forsøker han å være åpen og ærlig. Han han forsøkt alt, men nådde ikke fram. Han er selv en taper. Pengemakten er sterkere enn et flertall av de greske folket.

Hvis Tsipras opplever at han mister støtte i befolkningen, er hans dager talte. Nå ser det ut til at et stort flertall i folket og i nasjonalforsamlingen mener at Tsipras er det beste statsministeren de kan ha. Han har vist at han er i stand til å kjempe til krampa tar ham for det han mener Hellas er tjent med.

Det finnes for tiden ingen greske politikere med større muskler enn Tsipras, ingen har heller større tillit enn ham. Det er som grekerne tenker at når Tsipras klarer å komme seg på fote igjen etter å ha blitt mørbanket natten igjennom av kreditorene, skal vi klare det vi også. De svelger i seg nederlaget. Og når Tsipras sier «vi gjør som vi får beskjed om, men vi tror ikke på det», er det som om de bevarer noen av sin selvrespekt. Overmakten må man bøye seg for. Alternativet er martyriet. Tsipras har valgt å bøye seg, og synes ikke han kan stikke fra politikken med halen mellom beina. Skipperen Alexsi Tsipras står på post og fører skuta inn i stormen.

Powered by Labrador CMS