Europa

Lech Walesa mener verden ler av den nye polske regjeringen.

Walesa langer ut mot Polens regjering

Polens tidligere president og fredsprisvinner Lech Walesa mener den konservative polske regjeringen undergraver demokratiet og gjør Polen til et land verden ler av.

Publisert Sist oppdatert

– Denne regjeringen handler mot Polens interesser, mot frihet, mot demokrati og blir gjort narr av verden rundt. Jeg skammer meg når jeg reiser utenlands, sa Walesa til Radio Zet onsdag.

Walesa sluttet seg dermed til den økende kritikken av Polens nye regjering fra stadig flere både i Polen og utlandet. Det høyreorienterte Lov- og rettferdighetspartiet (Pis) fikk tirsdag vedtatt en kontroversiell lov opposisjonen mener kommer til å lamme landets høyesterett og fjerne viktige muligheter til å kontrollere regjeringen.

Krass EU-kritikk

Blant dem som har kommet med sterk kritikk av den polske regjeringen er EU-kommisjonen. I et brev til Polens regjering advarer EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermann mot lovendringene, som han mener truer Polens uavhengighet.

Fra før har EU-parlamentets president Martin Schulz provosert på seg Polens statsminister Beata Szydlo, ved å sammenligne Polens politiske situasjon med et «kupp». Szydlo har forlangt at Schulz beklager uttalelsen.

– Utviklingen i Warszawa minner dessverre om kursen som diktatoriske regimer beveger seg i, sier utenriksminister Jean Asselborn i Luxembourg, som for tiden har formannskapet i EU.

Demonstrasjoner

Lech Walesa ønsker en folkeavstemning for å få gjennomført nyvalg.

– Vi må vise at to tredeler er mot denne måten å styre på og må forkorte parlamentets periode, sa Walesa.

Tusenvis av mennesker demonstrerte i helga både i hovedstaden Warszawa og andre polske byer mot forslaget til lovendringer.

Lovendringene ble tirsdag ble vedtatt med 235 mot 181 stemmer. Pis sikret seg rent flertall i valget på ny nasjonalforsamling i oktober.

Powered by Labrador CMS