Europa

De fleste tror sentralbanksjef i England, Mark Carney, vil kutte styringsrenten fra nåværende nivå på 0,5 til 0,25 eller 0,1 torsdag.

– 50 prosent sjanse for resesjon i Storbritannia innen 18 måneder

En av Storbritannias mest respekterte tenketanker spår en dyster økonomisk utvikling i landet de kommende årene. Sjansen for resesjon er stor.

Publisert Sist oppdatert

Advarselen kommer fra tenketanken National Institute of Economic and Social Research (NIESR) dagen før den britiske sentralbankens pengepolitiske kommite offentliggjør sin sentralrentebeslutning.

I tillegg til at landet har 50 prosent sjanse for å gå inn i en dyp resesjon i løpet av de kommende 18 månedene, vil 320.000 arbeidsplasser forsvinne fra landet innen tredje kvartal neste år, spår tenketanken. Videre vil inflasjonen øke til mer enn tre prosent for første gang på fem år sent i 2017, siden det svake pundet presser importprisene opp, og myndighetene vil ikke ha annet valg enn å låne 47 milliarder pund, tilsvarende omtrent 500 milliarder norske kroner, de neste fire årene. Dette skriver The Guardian.

På enda kortere sikt tror tenketanken at den økonomiske utviklingen vil bremse kraftig, og gå fra en økning på 0,6 prosent de foregående tre månedene, til 0,2 prosent i inneværende kvartal. Etter det vil veksten stagnere, skriver NIESR.

Bakgrunnen for advarslene er blant annet en rekke undersøkelser som viser at britisk økonomi sakker farten til finanskrise-nivået i 2009. Utviklingen skyldes i stor grad tilbakeholdenhet og nøling i næringslivets investeringer, økende arbeidsledighet og manglende lønnsøkning, som igjen kan slå ut på husholdningenes forbruk.

De fleste forventer både et rentekutt og andre former for pengepolitisk stimuli når britenes sentralbanksjef Mark Carney møter til pressekonferanse i morgen, og er med det på bølgelengde med NIESR, som mener eneste kur mot en britisk økonomi i fritt fall etter Brexit er omfattende pengepolitiske grep fra sentralbanken.

Forsker ved NIESR, Jack Meaning, sier til avisen at både rentekutt og pengepolitisk stimuli gjennom obligasjonskjøp, samt eventuelt skattekutt eller økt offentlig pengebruk er være nødvendig for å motvirke den økonomiske nedturen Storbritannia står overfor.

– Ved å tøye grensene kan de (sentralbanken, journ. anm.) nesten, men ikke helt, utligne nedgangen vi spår, sier han.

Powered by Labrador CMS