Ledelse

I dag bruker Kleven Verft A/S mye roboter i produksjonen.

Backsouring i praksis: Kleven Verft hentet skrog­produksjonen hjem igjen

Publisert Sist oppdatert

Outsourcing kan vere komplisert å få til, men det er enda vanskeligere med backsourcing.

Et av selskapene som har prøvd backsourcing er skipsverftet Kleven Verft A/S i Ulstein kommune på Søre Sunnmøre.

Innkjøps- og produksjonsdirektør Tore Roppen forteller at de i en kort periode på et par år hadde outsourcet skrogbyggingen til et selskap i Polen, en produksjon som de senere valgte å hente tilbake igjen.

– Vi vet akkurat hvor vanskelig dette er. Mange mislykkes med outsourcing, men dette er enda mer krevende, sier han.

LES MER:

Beholdt kompetansen

Roppen kjenner seg veldig godt igjen i konklusjonene til de to forskerne, og er fullstendig enig i at backsourcing er en veldig krevende og smertefull prosess. Likevel kan han fortelle at prosessen gikk rimelig bra med Kleven Verft fordi de aldri kvittet seg helt med den aktuelle kompetansen. Perioden da de var helt outsourcet var nemlig svært kort.

– De fleste gjør den feilen at de tror de kan greie seg helt uten den kompetansen som er knyttet til outsourcingen og beholder den derfor ikke, sier han.

Produksjonsdirektøren understreker at det i slike situasjoner kan bli ekstremt smertefullt om en må bygge opp igjen en kompetanse som en har kvittet seg med. Dette mener han det er viktig å tenke på om man vurderer outsourcing, som tross alt, ifølge ham, kan være et godt alternativ for mange virksomheter.

– Men hvis du kan prosessen og kvitter deg med den kompetansen du har, så mister du også muligheten for å backsource, fastslår han.

– Da risikerer man i stedet at andre tar det markedet om man velger å backsource.


«Man blir aldri god til å kjøpe noe som man ikke kan»

Hadde flaks

Roppen innrømmer at de selv hadde litt flaks.

I ettertid har Kleven Verft automatisert den delen av produksjonen som de først outsourcet og siden altså tok hjem igjen via backsourcing. Men backsourcingen gjennomførte de før de kom så langt, påpeker Roppen.

Fortsatt har Kleven verft A/S mye av produksjonen sin outsourcet. Tore Roppen mener det ikke er spørsmål om enten eller, men om
både og.

Men det å ikke bevare noe hjemme, er ikke spesielt lurt. Da reduserer man også evnen til å kjøpe seg kompetanse og tjenester.

– Man blir aldri god til å kjøpe noe som man ikke kan, mener han.

I ettertid kan han konstatere at de har gode erfaringer med backsourcing og han er glad for at de gjorde det.

– Kompetanse forsvinner veldig fort ved outsourcing. Vi var heldige, selv om vi ikke akkurat var så veldig bevisst på dette, fastslår han.

Powered by Labrador CMS