Samfunn

Bank of England, London.

DNB: – Merkelig hvis BoE ikke leverer økte stimulanser i august

Medlem av den britiske rentekomiteen hinter om utsatt pengepolitisk stimuli, selv om markedet beregner 90 prosent sannsynlighet for kutt i den britiske styringsrenta i august.

Publisert Sist oppdatert
I forrige uke overrasket den britiske sentralbanken, BoE, «alle» (bortsett fra analytikerne i Nordea) ved å holde renten uendret på 0,5 prosent, og heller ikke iverksette pengepolitiske lettelser av betydning.

På forhånd var det forventet at BoE skulle kutte renten fra rekordlave 0,5 prosent til 0,25 prosent for å injisere mer penger inn i økonomien. Et kutt var priset inn til 80 prosent sannsynlighet.

Da kuttet likevel ikke kom, økte den beregnede sannynligheten for rentekutt ved neste møte, som skal avholdes i august, til nesten 90 prosent.

Som Dagens Perspektiv meldte mandag 18. juli, uttalte økonom og eksternt medlem i BoEs rentekomite (MPC), Martin Weale, derimot at han «ikke er overbevist om at det rentekutt kommer ennå.» Han understreket at både kortsiktige og langsiktige konsekvensene av Brexit vil være negative, men at utslagene trolig vil bli mindre enn fryktet.

Dette var den første talen fra noen i MPC etter forrige ukes rentemøte, der sentralbanken hintet om at den vil komme med stimulanser ved neste rentemøte, som holdes tidlig i august.

– Kortsiktig viser han til at forbrukertilliten har falt og at bedriftene rapporter at de vil kutte sine investeringer. Weale ser ikke at lavere tillit skyldes svikt i inntektene og mener at konsekvensen for forbruket er begrenset. Han tror også at tilliten kan ha kommet noe opp igjen etter at Theresa May tok over som statsminister. Selv om 20 prosent av bedriftene i en undersøkelse oppgir at de vil kutte investeringene betydelig, tror Weale dette kan være en overreaksjon. Langsiktig mener han at de negative handelseffektene trolig er overvurdert. Han hevder at det ikke er åpenbart at utmelding vil bety at situasjonen vil reverseres til det det den var forut for EU-medlemskapet, skriver DNB-økonom Knut Magnussen i dagens morgenrapport.

Han mener utfallet vil avhenge av hvor mye forverret handelsregimet vil bli og det er knyttet stor usikkerhet til det endelige utfallet. I følge Weale vil ikke Bank of England føle seg presset til rentekutt i august, selv om dette er priset inn i markedene.

– I følge han er ikke sentralbankens oppgave «å pleie markedene», så selv om et kutt er ventet, trenger det ikke komme. Han ser heller ikke grunnlaget for å handle raskt så lenge hverken forbrukere eller bedrifter er rammet av noen form for panikk - slik tilfellet var under finanskrisen i 2008, skriver DNB-økonomen, som legger til at den norske bankens vurdering likevel er at «sentralbanken kommer til å levere rentekutt 4. august og at det trolig er lettere å begrunne det da enn det ville vært nå i juli.»

– Det vil forøvrig fremstå som merkelig dersom sentralbanken ikke leverer økte stimulanser i august, når dette langt på vei ble lovet i juli, mener Magnussen.

Svekket pund

I sin tale tok Weale utgangspunkt i de markedsmessige reaksjonene etter folkeavstemningen om utmeldelse av EU, og la spesiell vekt på svekkelsen av pundet. Han argumenterte for at svekkelsen av den britiske valutaen på rundt 8 prosent sannsynligvis skyldes forventinger om lavere BNP-vekst og produktivitet i tiden fremover.

– Men han mener at utslaget er vesentlig større enn det som følger direkte av fra BNP-effekten fordi den eksterne sektoren bare utgjør en mindre del av BNP. Weale tror imidlertid at den kraftige valutasvekkelsen også kan ha sammenheng med det store underskuddet på den britiske handelsbalansen - som kanskje har blitt mer fokusert etter folkestemningen, skriver Magnussen.

Det ble også påpekt at bankenes fundingkostnader har økt, «noe som isolert sett trekker i retning av at styringsrenten bør senkes,» skriver han.

Weale la ikke skjul på at avgjørelsen om å forlate EU kommer til å gjøre Storbritannia til et noe fattigere land, og en naturlig konsekvens av det vil bli lavere inntjening i husholdningene.

Han understreket også at hvis Londons finanssektor, som i en årrekke har vært europas finanshovedstad, blir rammet hardt av avgjørelsen om å forlate EU, vil landet som en helhet lide konsekvensene. Dette forklarer han blant annet ved potensielt sviktende skatteinntekter hvis store banker ser seg nødt til å melde flytting til EU-land for å holde seg på innsiden av unionens indre marked.

Martin Weale går forøvrig av som MPC-medlem kort tid etter rentemøtet i august, og erstattes av Citigroups Michael Saunders.

Powered by Labrador CMS