Samfunnsansvar

Illustrasjonsfoto. Her fra Paris, under en nylig streik mot den omstridte arbeidslivsreformen i Frankrike.

– Brexit truer europeiske arbeidstakeres rettigheter

Samorganisasjonen for fagbevegelser i Europa forbereder seg til kamp for å beskytte arbeidstakernes interesser.

Publisert Sist oppdatert

Den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS) er svært bekymret for konsekvensene av Brexit, for arbeidsplasser og arbeidsvilkår for britiske og europeiske arbeidstakere.

Det kommer frem i en uttalelse etter et utvidet styremøte i London tidligere denne uken. De norske forbundene LO, Unio og YS er medlemmer i DEFS.

Spesielt forhandlingene om utmeldelse fra EU, som er forventet å starte i løpet av høsten etter at britenes nye «Brexit»-minister uttalte at landet ville melde seg ut av unionen i løpet av 2018, må «ikke må undergrave fundamentet for EU: Et felles marked basert på fri bevegelse og felles regler som beskytter arbeidstakere, forbrukere og miljø,» heter det i uttalelsen, som er gjengitt på LOs hjemmesider.

DEFS gjentar europeiske lederes utsagn, og avviser et Europa «a la carte» - en ordning de frykter vil gå ut over sosiale rettigheter og arbeidstakerrettigheter.

Europeisk fagbevegelse vil, sammen med den britiske hovedorganisasjonen TUC, følge forhandlingene mellom EU og Storbritannia tett «for å ivareta arbeidstakernes interesser,» uttaler DEFS' generalsekretær Luca Visentini.

I uttalelsen ble det lagt ekstra vekt på at rasisme og fremmedfientlighet i arbeidslivet, som ellers, må bekjempes. Flere stikk sendes også i «Brexit»-tilhengernes retning, med henvisninger til det DEFS mener var misledende påstander om utenlandsk arbeideskraft og fri flyt av arbeidskraft i unionen under kampanjen for utmeldelse i Storbritannia.

De gjentar også det europeiske ledere har sagt etter at det ble klart at Storbritannia melder seg ut av unionen: det indre markedet vil ikke være tilgjengelig for land som ikke føyer seg etter EUs vilkår, «spesielt fri fly av arbeidskraft.» Mye tyder på at dette punktet kommer til å være en svært hard nøtt å knekke når Theresa May, Boris Johnson og David Davis skal ta fatt på forhandlingene.

– DEFS gjentar vårt krav om at sosiale rettigheter må komme først - før økonomisk frihet, skriver organisasjonen, som understreker at de vil ha et Europa «som tjener mennesker, og ikke kun økonomiske interesser.»

Uttalelsen kan leses i sin helhet her.

Powered by Labrador CMS