Samfunnsansvar

Kronprins Haakon åpnet veldedighetsseminaret Responsibility Works på Folketeateret i Oslo torsdag.

Digitale tjenester for flyktninger og asylsøkere

Kronprins Haakon trakk spesielt frem innovasjon som et av de viktigste bærekraftsmålene da han åpnet veldedighetsseminaret Responsibility Works i Oslo forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kom han til Oslo direkte fra Europas største teknologikonferanse Slush 2016 i Helsinki.

– Der foregår det mye spennende. Jeg traff blant annet et norsk selskap som jobber med digitale betalingstjenester for flyktninger og asylsøkere. Det vil hjelpe å gjøre overføringer tryggere, mer effektive og gi noen av de mest sårbare gruppene bedre sikkerhet og kontroll på egen økonomi, fortale kronprinsen.

Innovasjon og infrastruktur er et av de 17 bærekraftsmålene til FN. De utgjør en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

Les mer fra seminaret:

Handler om oss alle

I 2015 ble tusenårsmålene avsluttet og revidert. I løpet av perioden ble ekstrem fattigdom halvert og nå går ni av ti barn i verden på skole og barnehelsen har blitt mye bedre.

– De var en stor suksess. Verden klarte ikke å nå alle målene, men den gjorde stor fremgang, sier kronprinsen.

Mens tusenårsmålene hovedsakelig fokuserte på utviklingsland, handler de nye bærekraftsmålene om oss alle. De forplikter land, næringsliv og enkeltmennesker i hele verden.

– Enten vi representerer en bedrift eller organisasjon, myndigheter eller sivilt samfunn, kongehuset eller enkeltmennesker, er disse bærekraftsmålene noe vi ikke kan ignorere. De angår oss alle, sier Kronprinsen.

Lærer å skrive

Kronprinsen trakk spesielt fram tre av bærekraftsmålene; likeverd, innovasjon og samarbeid.

– Mobilteknologien har blitt en svært viktig global utviklingsfaktor. Flere jenter lærer i dag å skrive fordi de ønsker å skrive tekstmeldinger, sier han.

Mange aktører er nå i full gang med å møte verdens utfordringer som igjen øker muligheten for å nå bærekraftsmålene.

I India er Telenor en av de aktørene som tilbyr dobbelt SIM kort, noe som med andre ord gjør at de har tilgang på ektemannens mobiltelefon.

– Mennene er bare glad for det, fordi de får bonuspoeng når de låner bort telefonen til kona, sier Kronprinsen.

Nytekning og økonomisk vekst

Bærekraftsmål nummer 17 handler om samarbeid for å nå alle de andre målene.

– I alt mitt internasjonale arbeid, viser det seg at vi får fart på sakene når private aktører og myndighetene samarbeider, sier kronprinsen.

Videre forklarer han at for det strukturelle, gjennomdrivende og forpliktende endringene er vi avhengig av myndighetene.

– For innovasjon, nytekning og økonomisk vekst trenger vi næringslivet og andre aktører. Når det gjelder klimaendringene, så trenger vi alle, avslutter han.

Powered by Labrador CMS