Samfunn

Illustrasjonsfoto.

DNB: Dette øker sannsynlighet for rentekutt

Publisert Sist oppdatert

Den norske pengemarkedsrenten (Nibor, Norwegian Interbank Offered Rate), med tre måneders løpetid, ble i går kvotert til 1,02 prosent. Det er marginalt høyere enn forrige beregning 17. mars, da Norges Bank annonserte at styringsrenten ble satt ned til dagens nivå på 0,50 prosent.

– En oppgang i pengemarkedspåslaget taler isolert sett for lavere styringsrente fra Norges Bank. Hvis påslagene i pengemarkedet fortsetter å holde seg høye kan det derfor bety økt sannsynlighet for flere rentekutt fra Norges Bank, skriver økonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære, i dagens morgenrapport.

Nibor-renten er normalt utgangspunktet for rentene norske husholdninger og bedrifter står overfor, og det er i stor grad gjennom denne at Norges Bank påvirker realøkonomien og rentene publikum møter. Nibor beregnes fortløpende av Oslo Børs, og er et gjennomsnitt av hva seks store norske banker krever i renter på usikrede utlån til andre banker.

Flere oppjusteringer

Da forrige rentekutt ble annonsert falt Nibor ett basispunkt.

– Det skyldes nok at markedet allerede hadde priset inn et rentekutt i forkant. At Nibor ikke har falt i etterkant kan trolig delvis skyldes at markedet ikke tror like mye på at Norges Bank vil kutte renten ytterligere til høsten, slik rentebanen den presenterte både i mars og juni indikerer. Dette kan igjen skyldes at flere norske nøkkeltall har kommet inn bedre enn ventet den siste tiden. Blant annet har arbeidsledigheten stabilisert seg, detaljhandelen steg mer enn ventet i mai og boligprisene fortsetter oppover, skriver Strøm Fjære.

Men en Nibor-rente på over én prosent er høyt når styringsrenten er 0,50 prosent selv om markedet ikke skulle prise inn noen som helst sannsynlighet for ytterligere rentekutt, påpeker hun. Forklaringen på differansen mellom nåværende styringsrente og Nibor er sannsynligvis høye pengemarkedspåslag.

Norges Bank har justert opp sine anslag for Nibor-påslaget flere ganger det siste året. De siste tre kvartalene har påslaget likevel endt høyere enn Norges Banks anslag i pengepolitisk rapport kvartalet før.

Ifølge den seneste pengepolitiske rapporten venter Norges Bank at påslaget skal falle til 40 basispunkter i tredje kvartal.

– En snau tredel inn i kvartalet ligger imidlertid påslaget an til å bli minst 10 basispunkter høyere enn Norges Banks junianslag, selv om likviditeten allerede har løftet seg en god del fra de lave nivåene i mai og juni.

Tar tid

DNB er imidlertid også blant aktørene som også venter at påslaget skal «noe ned, men at det tar lenger tid.»

– Det er flere argumenter for at det høye Nibor-påslaget kan vedvare en stund. For det første tror vi ESB vil fortsette de kvantitative lettelsene lenger enn til første halvdel av 2017. Virkninger fra regulering av amerikanske pengemarkedsfond vil trolig også vedvare. Selv om strukturell likviditet ventes å ligge noe høyere i siste halvdel av året, ser deler av nedgangen ut til å være mer langvarig, slik at nivået blir lavere enn i 2014 og 2015. Dette indikerer at vi kan få noe høyere pengemarkedspåslag i år enn vi har sett de siste par årene. Vi tror påslaget vil forbli rundt 50 basispunkter på tremåneders sikt, for så å falle mot 40 basispunkter og bli på dette nivået ut prognoseperioden, skriver DNB Markets.

Powered by Labrador CMS