Ledelse

UiO-rektor Ottersen er ønsket som forskningssjef av flere miljøer. Han bekrefter at han har søkt på stillingen.

En av de heteste kandidatene til direktørstillingen i Forskningsrådet bekrefter: – Jeg har søkt

Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, ønsker å ta over som sjef for Norges Forskningsråd. Det bekrefter han overfor Morgenbladet.

Publisert Sist oppdatert

Spekulasjonene rundt hvem som tar over for avtroppende administrerende direktør Arvid Hallén har gått høyt. Søkefristen til stillingen gikk ut 14. april, og hele søkerlisten blir offentliggjort i midten av neste uke.

Rektor Ottersen ved Universitetet i Oslo er trukket fram som en passende kandidat til stillingen av flere forskjellige miljøer. Blant andre professor i fysiologi ved UiO, og redaktør i universitetsavisa Uniforum, Martin Toft, har Ottesen på sin liste over toppkandidater.

Gundersen har ved flere anledninger stått fram i media og ment at Halléns arvtaker bør være en med lang forskningserfaring, og lanserte blant andre Nobelprisvinnerne Moser som kandidater, selv om han så på det som lite sannsynlig. Svært sannsynlige og gode kandidater er også universitetsrektorene, sa han. Det er Ottersen åpenbart enig i:

– Jeg er opptatt av at Norges forskere skal få større muligheter til å teste ut sine egne ideer. De største gjennombruddene kommer fra den grunnforskningen som forskere selv har initiert. Derfor må det bli større faglighet i Forskningsrådet enn det er i dag. Tillitsforholdet mellom rådet og forskerne må bli bedre, og en større andel av forskningsmidlene bør gå til slike frie prosjekter, sier han til Morgenbladet, som påpeker at Ottesen ved flere andledninger har uttalt seg kritisk både til rådet og til nåværende direktør Hallén.

– Jeg har ingen frustrasjon (med rådet), kun kullsviertro på at det er mulig å gjøre norsk forksning enda bedre og mer synlig enn den er i dag. Dette må Forskningsrådet bidra til.

Forskningsrådet deler hvert år ut over fem milliarder kroner til forskning. Den endelige søkerlisten til stillingen som administrerende direktør i Forskningsrådet offentliggjøres i midten av neste uke.

Powered by Labrador CMS