Arbeidsliv

Aksepterer lavere lønnsvekst

LO-leder Gerd Kristiansen sier at LO vil forsvare den norske modellen i dårlige tider og kan akseptere nullvekst i reallønnen.

Publisert Sist oppdatert

Under sin årstale i går ettermiddag la sentralbanksjef Øystein Olsen vekt på at Norge må regne med tøffere økonomiske tider framover.

Det ga som vanlig los til bedriftsledere, arbeidsgivere og politikere av ymse slag. Nå må det vises moderasjon og ansvar.

Stein Lier Hansen i Norsk Industri var raskt ute med å be «LO lytte til sentralbanksjefen og «godta flere år uten lønnsvekst».

– Olsen har en klar analyse som jeg tror de fleste er enige i. Vi må ha flere år uten reallønnsvekst – og så må vi ha en forsiktig oljepengebruk, sier arbeidsgivernes lønnsgeneral til NTB. Om få uker starter NHO ved Norsk Industri og LO ved Fellesforbundet årets lønnsforhandlinger.

Om LO vil godta «flere år» uten lønnsvekst gjenstår å se, men LO-leder Gerd Kristiansen påpeker at LO har tradisjon for å vise moderasjon og ta ansvar i vanskelig tider. Overfor Dagens Perspektiv understreker hun at det vil de selvsagt gjøre i år også.

Forventer at bedriftseierne også tar ansvar

Mandag legger Teknisk beregningsutvalg fram sin foreløpige rapport om lønnsdannelsen i Norge i 2015. Den vil sannsynligvis vise at reallønnsveksten var minimal fjor.

– LO har vist ansvarlighet ved tidligere lønnsoppgjør, og vil heller ikke i år framstå som uansvarlige, sier Gerd Kristiansen.

– Dette handler om å forsvare den norske modellen. Det tar vi ansvar for, sier LO-lederen. Men hun forventer at bedriftseiere og arbeidsgiversiden også tar ansvar.

– Norske bedriftseiere må unngå å ta ut svære overskudd samtidig som de som faktisk gjør jobben viser kollektiv fornuft.

Powered by Labrador CMS