Nyskaping

Færre kvinnelige gründere

Og mennene trives best i hverandres selskap.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Kampanje.

Internasjonale tall fra Global Entrepreneurship Monitor (GEM) viser at andelen kvinnelige entreprenører har sunket fra 32.6 prosent i 2007 til 25.8 prosent i 2012. Tall fra SSB bekrefter trenden, og viser at kun én av fem etablerere av aksjeselskap.er kvinner.

Investorene løper heller ikke ned dørene hos kvinnelige gründere. Det statlige investeringsselskapet Investinor, gikk i fjor høst gjennom alle bedriftene de har vurdert å investere i siden 2009. Av de 1620 bedriftene Investinor gikk gjennom, var det bare 0,99 prosent som hadde kvinnelig leder, styreleder eller gründer.

Futurist og gründer av konsulentselskapet After the Millenials, Anne Boysen, har gjennom flere år som gründer i USA forsøkt å kartlegge hva som kan være årsakene til at færre kvinner enn menn satser på entreprenørskap, særlig innenfor teknologi, og hva hindrene kan være for kvinner. Hun sier til Kapital at subtile kjønnsfordommer og aldersfordommer er et problem i arbeidsmarkedet.

Hun tror dessuten at menn velger å ansette menn av flere årsaker.

– Menn leker helst med andre menn fordi det er mindre risiko for å tape ansikt hvis det viser seg at en kvinne er mer kvalifisert. Også kan man dra en grov vits uten å hviske i ny og ne. Samtidig vil de veldig gjerne ha kvinner i ulike fora og på podiene for å vise at de er inkluderende. Problemet er at det i de fleste sammenhengene er lite å hente annet enn «prestisje». De gunstigste og best betalte engasjementene jeg har hatt, har som regel blitt koordinert av andre kvinner og kvinnelige oppdragsgivere, sier Boysen til Kampanje.

Powered by Labrador CMS