Annonse
Lofoten: Svolvær.  Foto: NTB-scanpix.

Fagforbundet vil verne Lofoten og Vesterålen

I forkant av LO-kongressen neste år har Fagforbundet levert et forslag om at «Norges olje- og gassproduksjon må trappes ned i tråd med målene i Parisavtalen, dette gjelder særlig sårbare og verneverdige områder», ifølge VG.

Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet bekrefter at de sårbare områdene de tenker på, er Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Det bryter ganske kraftig med handlingsprogrammet som LO-kongressen samlet seg om for fire år siden: «LO vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerrak».

Forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi sier det blir kamp om forslaget.

– Vi står på at det er viktig å konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen, fordi det er viktig for arbeidsplasser og Norges inntekter, sier han.

– Hvis Norge legger ned sin olje- og gassproduksjon, vil det ikke gi noen klimaeffekt, fordi etterspørselen er der og andre vil levere.

AUF krever varig vern

– Denne kampen starter nå, slo AUF-leder Mani Hussaini fast da han åpnet ungdomspartiets landsmøte torsdag.

Med partileder Jonas Gahr Støre på første rad, ga Hussaini en klar beskjed til partiledelsen.

– Vi har ett veldig tydelig krav. Det vil bli det tydeligste kravet fra AUFs landsmøte: Arbeiderpartiet må – en gang for alle – si nei til oljeboring og nei til konsekvensutredning av de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Hussaini til NTB.

Når både LOs største forbund og AUF krever varig vern av LoVeSe tyder det på at det kan gå mot et realt bikkjeslagsmål om denne saken under Ap landsmøte i april neste år. 

Annonse
Annonse