Samfunn

FIGUR: De egentlige skatteparadisene

Publisert Sist oppdatert

Tax Justice Network har lenge vært den mest iherdige aktøren i arbeidet mot skatteparadiser. Hvert år publiserer nettverket en egen indeks som forsøker å illustrere hvor problemet er størst. Dette gjør de ved å se på hvert lands lovverk og rangerer dem etter i hvilken grad lovverket åpner for hemmelighold av pengestrømmer og skattenivå. Ved å studere over 15 faktorer (som er beskrevet her), kommer de frem til en såkalt secrecy-score. Men siden pengestrømmene ikke alltid flyter der det lettest å gjemme dem unna, og kanskje heller ikke dit skatten er lavest, vekter de indeksen sin etter hvor de aller fleste pengene eksporteres fra. Dette kaller de Global Weight Scale. Til slutt kombineres de to indeksene til en siste total "fiancial secrecy index"- FSI.

I figuren under har vi hentet ut de 20 landene som skårer høyest på denne indeksen. Det er fargen på ballene som indikerer FSI-skåren. Og det er på ingen måte Panama eller Jersey, eller til og med Luxembourg som kommer verst ut. Øverst troner Sveits etterfulgt av Hong Kong og USA. Første skatteparadis på listen er Cayman Islands på femteplass. Tyskland klokker inn på en åttende plass på listen, godt hjulpet av at det strømmer så mange penger ut fra tyske grenser. Panama kommer på 13. plass, og ifølge Tax Justice Network åpner det lille landet i mellomamerika for mindre hemmelighold enn Sveits, Libanon, Bahrain, De forente arabiske emirater, Malaysia, Barbados, Bahamas, Liberia (som skårer høyest på hemmelighold - her kan du virkelig gjemme deg!) og en lang rekke med land.

Norge klokker inn på FSI-listen på plass nummer 53, rett foran New Zealand og Gibraltar. Det kan enkelt forklares ved at Norge skårer høyere på indeksen for hemmelighold enn alle andre land i Norden - og siden det er større pengestrømmer som flommer ut over våre grenser.

BahrainJerseyForente arabiske emiraterTyrkiaPanamaJapanKinaMarshall IslandLuxembourgMacaoMalaysiaSingaporeStorbritanniaSveitsTysklandUSA

Powered by Labrador CMS