Ledelse

Frykt kan gi nye typer samarbeid

Frykt for radikale ideer kan ødelegge samarbeid, eller gi nye samarbeid en god start, konstaterer Insead-professor Heinrich Greve.

Publisert Sist oppdatert

Tenk deg at det foregår en maktkamp i organisasjonen, og at det er innovasjon for fremtiden det står om. Tenk deg en bedrift der ingeniører har stått bak de teknologiske gjennombruddene som har gitt bedriften heder, ære og suksess. De har mye makt, og ignorerer forslag om endringer fra markedsavdelingen.

De radikale mot de moderate

Ingeniørene og markedsførerne strides, men bildet er ikke svart-hvitt i de to fagmiljøene. Det finnes et moderat ingeniørmiljø og et radikalt ingeniørmiljø, hvorav radikalerne er de ivrigste til å holde på de gamle innovasjonsstrategiene. Det finnes også et moderat markedsmiljø og et radikalt markedsmiljø, og Insead-professor Henrich Greve skriver i et innlegg hos Insead Knowledge om hvordan frykt for det radikale kan føre til at de moderate miljøene finner hverandre på tvers av gamle grenser.

Vendepunktet

Med henvisning til en kommende artikkel i Administrative Science Quarterly av Emily Truelove og Katherine Kellogg fra MIT Sloan School of Management, skriver Greve om hvordan de radikale ingeniørene i den nevnte bedriften ønsket å forbedre eksisterende teknologi, mens de mer moderate ingeniørene var mer åpne for nye strategiske retninger.

I markedsavdelingen var det radikale markedsførere som var mest hissige på å bryte ned motstanden fra ingeniørene, mens de mer moderate så seg selv først som bedriftens ansatte og deretter som markedsførere.

Vendepunktet kommer ifølge Greve etter et dramatisk fall i inntektsprognosene som etterfølges av negativ medieomtale. De radikale markedsførerne velger nå å gjøre et aktivt fremstøt overfor toppledelsen, og som et mottrekk begynner de moderate gruppene på begge sider – ingeniører og markedsførere – å finne sammen.

Moderate ingeniørene og moderate markedsførere begynner å samarbeide, de vinner makt og det er ifølge Greve ikke overaskende denne nyetablerte moderate gjengen som blir bedriftens nye motor for innovasjon.

Frykten for det ekstreme

At frykt for det radikale kan føre til at nye grupper finner sammen i samarbeid, er en mekanisme det kan være greit å være klar over – både for medarbeidere og ledere. For det er ikke en mekanisme som bare oppstår i tilfeller som det som er beskrevet ovenfor. Emily Truelove og Katherine Kellogg trekker i artikkelen sin linjer til det som skjedde under borgerrettsbevegelsen i USA.

De moderate var svært skeptiske til Martin Luther King, helt til det kom mer militante og mer truende grupper som the Black Panthers. Frykten for det ekstreme førte også her til nye samarbeid mellom moderate grupper som tidligere stod mot hverandre.

Powered by Labrador CMS