Samfunnsansvar

Har gjennomgått bøttevis med forskning: Ikke bevist at økologisk mat er sunnere

Økologiske matvarer inneholder færre plantevernmidler og flere mineraler. Likevel kan ikke forskningen bevise at økologisk mat gjør deg sunnere,

Publisert Sist oppdatert

Faktisk kan ikke forskningen bevise at økologisk mat er sunnere enn de konvensjonelle matvarene, viser en ny dansk rapport som har gjennomgått det meste av forskningen på området.

– Selv om det er sunne stoffer i økologiske matvarer, er det vanskelig å dokumentere helseeffekter, for mennesker både røyker, drikker og trener. Derfor er det veldig vanskelig å undersøke hva som skyldes hva, sier Lizzie Melby Jespersen fra Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) ved Aarhus Universitet i Danmark til Forskning.no. Det er ICROFS som har redigert og utgitt rapporten som er utarbeidet av 70 ulike forskere.

Vanskelig å vurdere

Ifølge Lizzie Melby Jespersen har de som kjøper økologiske varer generelt god helse, men det er vanskelig å si om det skyldes de økologiske vanene. Produktene har et lavere innhold av plantevernmidler og tilsetningsstoffer, og har ofte flere mineraler og antioksidanter, og de økologiske grisene har et lavere innhold av antibiotika, skriver Forskning.no.

– Økologiens betydning for helsen er et av de punktene hvor det mangler en del forskning. Dyreforsøk tyder på at det ikke akkurat er helsefremmende å få i seg plantevernmidler, sier Jespersen.

– Dyrene får mer plass og et mer naturlig liv. Men det gir også noen ulemper, som større dødelighet for pattegriser, sier Lizzie Melby Jespersen til Forskning.no

Bedre for miljøet?

Rapporten tar for seg mye mer enn bare helse. Blant annet viser forskning at mye ved økologisk landbruk med er bra for miljøet, men ikke alt.

– Det er noen innebygde dilemmaer ved økologi. For når dyrene er ute, så gjør de fra seg de på bakken, og siden de er renslige dyr, så gjør de ikke det på det samme stedet. Det fører til ammoniakkfordampingen og risiko for nitratutvasking. Men så har vi til gjengjeld ikke samme dyrevelferd. Så vi kan ikke få 100 prosent positive effekter på alle områder, sier Jespersen til Forskning.no.

Landbruk kan også være problematisk når det kommer til nitrogenutvasking. Det betyr at nitrogenet siver ned i grunnvannet og ut i elver, og det kan gjøre at drikkevannet får dårligere kvalitet. Det er et problem ved økologisk grisehold – mens det for melkekyrne forholder seg helt omvendt.

Hva med dyrevelferden?

De fleste vil nok mene at dyrene har det bedre på en økologisk gård. Men forskerne peker også her på både fordeler og ulemper.

Dyrene har et mer «naturlig» liv med mer plass og bedre fôr. Men grisunger og kalver kan bli smittet av parasitter. Det er dessuten vanskeligere å holde øye med de små.

Powered by Labrador CMS