Ledelse

Per-Mathias Høgmo er ferdig som norsk landslagssjef.

Høgmo ferdig som landslagssjef

Utviklingen stoppet opp, og landslaget ble dårligere. Da måtte landslagssjef Per-Mathias Høgmo til slutt innse at tiden var omme.

Publisert Sist oppdatert

«Per-Mathias Høgmo og NFF har i fellesskap blitt enige om at Høgmo slutter som norsk landslagssjef. NFF inviterer til pressekonferanse i Kinoteket på Ullevaal Stadion i formiddag klokken 10.00», het det i en pressemelding fra Norges Fotballforbund onsdag.

Trykket på Høgmo ble for stort, og over helgen valgte han å tre til side, sa han på NFFs pressekonferanse.

Da Høgmo tiltrådte, etter at Drillo ble sparket, var han tydelig på at landslaget skulle utvikles til å bli et spillende lag. Denne utviklingen skulle skje så raskt at Norge skulle være med og kjempe om medaljer i Russland-VM i 2018. Nå er vi ute av kvalifiseringen, etter tre tap på fire kamper.

I lang tid har det haglet med kritikk mot landslagssjefen – både med tanke på resultatene, Høgmos realitetsorientering og det har blitt stilt store spørsmålstegn ved hans taktiske vurderinger.

Høgmo tok over etter Drillo 27. september 2013. Som landslagssjef oppnådde han følgende resultater: 18 tap på 35 kamper. Han blir stående med åtte seire og ni uavgjorte kamper.

– Høgmo og landslaget ble rett og slett feil. Retorikken og hvor han la lista stemte ikke med virkeligheten. Jeg forstår ikke hvorfor han var så ambisiøs. Han kan likevel ha mange gode år igjen som trener, sier fotballekspert på MAX, Kenneth Fredheim, til VGTV.

– Det har vært en tung høst for A-landslaget. Det har vært veldig skuffende, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til samme kanal. Han legger til at han har stor tro på landslaget i fremtiden.

– Stor tro på laget

Per Mathias-Høgmo fortalte på pressekonferansen at trykket rundt laget var blitt så stort at han følte at han måtte tre til side. Over helgen bestemte han seg for at nok var nok.

– Jeg ville ikke sette meg selv over laget. Som landslagssjef må man også kunne håndtere motgang. Trykket økte etter Aserbajdjan-kampen, og har bare blitt sterkere etter dette, sier Høgmo.

Styreleder i NFF, Terje Svendsen, forteller at det har vært viktig for styret å ha en ryddig prosess.

– Det står stor respekt av beslutningen Høgmo har tatt. Det vil jeg berømme ham for. Jeg vil minne om at vi har vært nær å kvalifisere oss til sluttspill i hans periode. Jeg vil takke ham for jobben han har gjort, sier han.

Høgmo hadde ikke en sluttpakkeordning i sin avtale, og gjorde det klart for Svendsen at dersom han får seg en ny jobb innen idretten, vil sluttoppgjøret avkortes. Høgmo hadde kontrakt ut 2017. Svendsen gikk ikke nærmere inn i detaljene her.

Ny landslagssjef

– Det som vil veie tyngst i jakten på ny landslagssjef er det sportslige hensynet, og hva som kan bringe laget fremover, ifølge Terje Svendsen.

Han forteller at styret ikke har rukket å drøfte noe tidsaspekt. De vil bruke god tid på å finne Høgmos etterfølger. Toppfotballsjef Nils Johan Semb har ikke startet jakten for fullt enå.

Powered by Labrador CMS