Europa

Alexander Van der Bellen (til venstre) gikk seirende ut av kampen mot Norbert Hofer (til høyre).

Høyrepopulist tapte presidentvalget etter valgthriller i Østerrike

Publisert Sist oppdatert
Alexander Van der Bellen har vunnet over høyrepopulistiske Norbert Hofer i presidentvalget i Østerrike, melder landets medier.

De to kandidatene hadde fått 50 prosent hver etter at alle stemmene som var avgitt på selve valgdagen søndag, var talt opp. Dermed ble de 900.000 forhåndsstemmene avgjørende for resultatet, som ble kjent mandag ettermiddag.

Resultatet er ennå ikke offisielt bekreftet, men en av Van der Bellens rådgivere opplyser til BBC at han har vunnet valget. Også ifølge Kronen Zeitung, som er landets største avis, er det Van der Bellen som har gått seirende ut av duellen. Andre østerrikske medier melder om samme utfall.

Ifølge kringkasteren ORF har man knapt sett et mer spennende valg i landet noensinne.

72 år gamle Van der Bellen er professor i økonomi og støttes av det Grønne partiet. 45 år gamle Hofer, som tilhører det innvandringskritiske partiet Frihetspartiet (FPÖ), vant første valgomgang med 35 prosent av stemmene.

Som Dagens Perspektiv skrev tidligere, har noen pekt på at dette kanskje er det første av mange politiske slag mellom grønne og mørkeblå partier, altså at en ny politisk konfliktlinje er i emning.

En sammenstilling Politico har gjort, basert på en rekke europeiske avisers omtale, peker på at folk med høyere universitetsutdanning stemte 81-19 til fordel for Van der Bellen, mens arbeidklassen stemte 86-14 for Hofer. Kvinner stemte i større grad for Van der Bellen og Menn for Hofer. Van der Bellen fikk også klart flest av stemmene i de største byene Graz og Wien.

(NTB/DP)

Powered by Labrador CMS