Brexit

Er statsminister David Cameron på veg ut av nummer 10 - og EU?

Hva nå, herr statsminister?

Publisert Sist oppdatert

Han har snublet mye den siste uka, sittende statsminister i Storbritannia, David Cameron. Offentlig har han hele sin politiske karriere tatt sterk avstand fra bruken av skatteparadis. "Moralsk feil", har han sagt. Men med lekkasjene fra advokatfirmaet Mossack Fonseca dukket Cameron-navnet opp, og en perfekt politisk storm var i gang.

Så kom det for en dag: statsminister David Cameron hadde økonomiske interesser i farens (Ian Cameron, død 2010) Bahamas-fond før han ble valgt til landets leder. Og ikke bare det: i et ITV-intervju innrømmet han at hans interesser har lønt seg. En oversikt publisert av Quartz viser at David Cameron solgte med profitt - 152 prosent over hans opprinnelige innskudd. Den totale summen på beskjedne £31,500 bryr få seg om. Eton-gutten sitter fint i det, det vet de fleste.

"Panama Papers"-lekkasjen har allerede krevd én statsministers avgang. Islands Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ble tvunget ut etter anklager om illojalitet og ingen tro på egen nasjon, etter avsløringer om at han hadde større verdier gjemt i skatteparadiser. I helga tok tusenvis til gatene i London for å protestere mot Cameron og hans forbindelser til skatteparadis. De mest ihuga motstanderne ønsker ham avsatt.

Det skjer neppe. Etter at Cameron offentliggjorde sine seks siste selvangivelser i et forsøk på å legge saken død, tyder ingenting på at han har gjort noe ulovlig. Men konsekvensen av Camerons taktløshet kan få større dønninger, og Europa-skeptikerne rider allerede bølgen. I tillegg viser meningsmålinger at den omstridte Arbeiderparti-lederen Jeremy Corbyn er mer populær enn de konservatives leder, landets statsminister - og fanebærer for EU i Storbritannia.

Noen få meningsmålinger gir også "ut-av-EU"-kampanjen flertall, mens fellesmålingen til WhatUKthinks viser dødt løp mellom partene. I tillegg oppgraderte analyseselskapet Eurasia Group nylig risikoen for Brexit fra 30 til 40 prosent.

Det blåser friskt i toppene, og på de britiske øyer. Drøye to måneder før folkeavstemningen om britenes medlemskap i den europeiske unionen har anti-EU-kampanjen momentum, og statsminister Cameron må jobbe hardt for å overbevise folket om at innsiden er bedre enn tilværelsen på utsiden. Kun én ting er sikkert: ingen kommer til å ligge på latsiden, hverken hjemme eller i skatteparadiset Bahamas.

Powered by Labrador CMS