Ledelse

Theresa May trår ut av David Camerons skygge, og tar over som statsminister for Storbritannia i dag, onsdag 13. juli 2016.

Kvinner vil utgjøre oppmot halvparten av Storbritannias nye kabinett

Publisert Sist oppdatert

Theresas May blir den første britiske statsminister som er uttalt feminist, og har stått i første rekke for kvinners kamp for like rettigheter de siste tiårene.

Selv blir hun nå den andre kvinnelige statsministeren i landet gjennom tidene, etter «jernvinnen»Margaret Thatcher - som hun unngåelig har, og vil bli sammenlignet med. Det spekuleres nå voldsomt i hvem som får bli - og ikke minst hvilke nye fjes man får se i ledende regjeringsposisjoner når kortstokken nå skal stokkes og kabalen skal legges på nytt.

Det er svært sannsynlig at May gir sjansen til langt flere kvinner enn David Cameron - og for den del noen annen statsminister i landets historie. Dermed vil den bristiske regjeringen plassere seg både i europa- og verdenstoppen når det kommer til andelen kvinnelige medlemmer i sentrale regjeringsposisjoner - blant annet sammen med Sverige.

To klare favoritter til å rykke opp, og ta noen av hovedrollene på den store politiske scenen i Storbritannia er nåværende energi Amber Rudd og Justine Greeening, nåværende minister for internasjonal utvikling. Dette er blant annet påpekt av The Telegraph.

Rudd skal være aktuell for Theresa Mays tidligere posisjon - innenriksminister, mens Greening er blant favorittene til å ta den enormt krevende oppgaven som helseminister. Britenes offentlige helsesystem, NHS, var hyppig tema for diskusjon under Brexit-kampen. Ut-leiren øremerket £350 millioner av «EU-avgiften», tilsvarende nesten 4 milliarder norske kroner, for NHS - men kun timer etter at britene stemte for å forlate unionen uttalte Brexit-general Nigel Farage at han likevel «ikke kune love» at disse pengene gikk til NHS. Nå kan han forøvig ikke gjøre noen lovnader med tyngde i britisk politikk, siden han kort tid etter dette trakk seg fordi «hans jobb var gjort».

Også flere kvinnelige parlamentsmedlemmer kan rykke opp til ministerposisjon, og dermed kan oppmot halve «frontbenken» - kabinettet - bli bestående av kvinner.

Karen Bradley, som arbeidet under May i innenriksdepartementet, og Margot James - er aktuelle navn. Det forventes også at en del euroskeptikere kommer i posisjon, noe som baner vei for nåværende sysselsettingsminister Priti Patel.

Personen som til slutt brøytet inngangen til nummer 10 for May, Andrea Leadsom, kan forvente å bli tilbudt nevnte Amber Rudds posisjon som energiminister, skriver avisen.

– Det var Theresa som satte i gang kampen for å få valgt inn flere kvinnelige parlamentsmedlemmer, og hun har alltid ment at det bør være flere kvinner i sentrale regjeringsposisjoner, sier en talskvinne for May til The Telegraph.

Forøvrig forventes utenriksminister Phillip Hammond å erstatte «Bremain»-general og David Camerons høyre hånd, George Osborne som finansminister. Det spekuleres også i om Boris Johnson får en rolle i kabinettet.

Det er allerede avslørt at May vil opprette et eget departement for «Brexit». Hvem som skal lede det er fortsatt høyst usikkert.

Det som derimot er sikkert, er at Downing Streets egen katt, rottefangeren Larry, blir værende. Litt etterlengtet stabilitet er det iallefall på de britiske øyer.

Foto Rottefanger: Katten Larry har blitt et symbol på etterlengtet stabilitet i 10 Downing Street, og Storbritannia forøvrig. (Foto: NTB scanpix)
Powered by Labrador CMS